Hallotta már?

2024.07.02. 20:00

„Az élelmiszer már nem drágulhat, de az üzemanyag igen”

Az általunk megkérdezett vásárlók nem vették észre, hogy megszűnt a kötelező akciózás a boltokban és áremelésre sem számítanak már.

Boon.hu

Az üzemanyagok árának nem sikerült még gátat szabni

Fotó: Rákóczy Ádám

Az élelmiszer már nem drágulhat, de az üzemanyag ára folyamatosan növekszik, ami igencsak aggasztó

 – mondta portálunknak Nagy Ilona annak kapcsán, hogy arról kérdeztük, hogy észrevette-e, hogy tegnap megszűnt a boltok kötelező akciózása.

 Az árak nagyjából stabilizálódtak, a kenyér, tej, tojás ára ugyanannyi, mint korábban, nem érzékeltem, hogy bármi is drágult volna

 – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy mindig nézi az árfigyelő árait, így egy-egy bevásárlással több ezer forintot tud megspórolni.

arstop-vege-01-aj
Érdemes jobban odafigyelni a boltokban, mert a kötelező akciók 1-je óta megszűntek
Fotó: Ádám János

 „Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy több üzlet néhány kilométeren belül van, így ki tudom választani, hogy melyik boltba, milyen terméket veszek meg, természetesen mindig a legjobb árat igyekszem kiválasztani” – hangsúlyozta.

Változó árak

Lőrinczi Erzsébet már koránt sincs ilyen szerencsés helyzetben, mert ő a diósgyőri városrészen lakik, ahonnan elmondása szerint a nagyobb üzletek messzebb vannak. „Itt csak néhány áruház van és kisebb boltok, így kénytelen vagyok ezekbe az üzletekbe jönni, hacsak a mindennapos élelmiszerekért jövök” – osztotta meg a boon.hu-val. Azt is elmondta, hogy némely termék esetében érzett árcsökkenést, de a hentesárú szerinte még így is meglehetősen drága. 

Ismerem az árfigyelőt, szoktam is látni, hogy egy-egy termék más áruházban olcsóbb lenne, de mivel nekem nagyon körülményes lenne eljutni oda, így kénytelen vagyok megvenni drágábban

 – mondta. 

Megszűnt akciózás

Mint ismeretes a Nemzetgazdasági Minisztérium korábban közölte, hogy július 1-jétől megszűnik a kötelező akciózás. Azt tavaly júniusban vezették be, leginkább az árstop kivezetése miatt, vagyis több mint egy évig élt a rendszer. Tavaly augusztusban pedig (az 1 milliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozó) kötelező akciózás mértékét a kormány másfélszeresére növelte, továbbá jelentősen kibővítette az érintett termékkört. A rendelkezés értelmében a kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest – 10 százalékról legalább 15 százalékra emelkedett. Többek között tejtermékeket, húsárukat és pékárukat érintett az akciózás. 

Jól működik az árfigyelő

A szakértők szerint a mostani rendszer kivezetésével kapcsolatban várható némi inflációs hatás is a lépéstől, de a teljes fogyasztói kosarat nézve csak kismértékű, a jelenlegi kedvező inflációs folyamat kereteit nem megrázó áremelkedésre lehet számítani. A szakemberek szerint az árfigyelő rendszer megtartása bár nyilván adminisztratív terhet jelent az érintett kereskedőknek, jó irány. Az árfigyelőn megtalálható árakra mind a vásárlók, mind a kiskereskedelmi cégek, mind a gyártók is figyelnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában