Karrier

2024.07.30. 20:00

Ezekkel a szakmákkal akár diplomás bér is elérhető

Július 24-én húzták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárait. Azok számára, akik idén nem jutottak be egyetemre, számos mód áll rendelkezésre, hogy továbbtanuljanak. Lehetőségük van pótfelvételi jelentkezésre, de egy szakma kitanulása is hasznos lehet számukra. Szakértőt kérdeztünk arról, hogy melyek a legpiacképesebb szakmák régiónkban.

Gárdonyi Edina

Villanyszerelőnek lenni az egyik legjobb foglalkozás

Fotó: Bencsik Ádám

Amellett, hogy akadnak olyanok, akiknek idén nem sikerült bejutniuk egyetemre, sok diák dönt úgy, hogy alapból egy piacképes szakma kitanulása mellett teszi le a voksát. Tóth Bálint érettségi után tudatosan választotta a két éves szoftverfejlesztő és -tesztelő technikus képzést Miskolcon

DSC_9460
Szoftverfejlesztő az egyik legkeresettebb szakma
Fotó: Csapó Balázs

Nagyon érdekel ez a terület, már hobbiból is évek óta fejlesztek programokat, szeretném, ha papírral tudnám igazolni, amihez értek. Jelenleg nem érzem szükségét a diplomának, de ha úgy alakul az életem, azt később is megszerezhetem levelező tagozaton

 – mondta el annak az okát, miért a szakképzést választotta egyetemi képzés helyett.

A legjobban fizető szakmák országosan

A villanyszerelők iránti kereslet az ipari és lakossági szektorban is magas, ezekben a szektorokban a pályakezdők bruttó 400–600 ezer forintot is kereshetnek, néhány év után pedig akár bruttó 500–750 ezer forintra is felkúszhat a jövedelmük. A CNC gépkezelők átlagos havi bruttó bére 450–700 ezer forint között alakul, mivel a gépek kezeléséhez és programozásához speciális szakértelem szükséges, különösen a gép- vagy az autóiparban. A logisztikai és szállítmányozási területen a teherautó-sofőrök átlagos havi bére 400–650 ezer forint között van, de a nemzetközi fuvarozásban dolgozok ennél magasabb összeget is megkereshetnek. Fontos látni, hogy a bérek régiónként és szektoronként változhatnak, továbbá az egyéni képzettség és tapasztalat is jelentősen befolyásolhatja a jövedelmet 

– nyilatkozta a Pénzcentrumnak Bodor Fruzsina, a Prohuman közvetítési üzletágának vezetője.

A legjobban fizető szakmák régiónkban

A legjobban fizető és egyben legkeresettebb szakmák közé tartozik a villanyszerelő, az autószerelő és minden autóval kapcsolatos szakma, mint az autóvillamossági szerelő vagy karosszéria lakatos. Még jobb, ha az elektromos autózással kapcsolatos szakmacsoportban képzi magát valaki. Az autóvillamossági szerelőkre hirtelen hatalmas kereslet lépett fel, mert elképesztően sok elektromos autó lepte el az utakat. Mindenféle olyan dolog nagyon trendi ma, ami a drónokkal vagy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos 

– válaszolta Polonkainé Valcsev Ivanov Éva, az ACTIVE HR Consulting Bt. tulajdonos-ügyvezetője arra kérdésünkre, hogy milyen szakmákat érdemes tanulni, amivel nagy nagy esély van rá, hogy a régióban magasabbnak számított fizetéssel el tud helyezkedni a leendő munkavállaló.

A duális képzésnek csak előnyei vannak

Polonkainé Valcsev Ivanov Éva hangsúlyozta:

az oktatási rendszer igyekszik a helyi igényekhez alkalmazkodni, már nem csak az egyetemeken, hanem a szakképzésben is működik a duális képzési rendszer. 

Ez a munkavállaló és a munkáltató részére is előnyös – mondta –, hiszen a frissen végzett fiatalok azonnal állást kapnak, a munkáltató pedig már ismeri a munkavállalót, sőt, részt vett a képzésében, így nem az alapoktól kezdik az együttműködést. A duális képzés fontos szerepet játszik abban is, hogy a fiatalok a régióban maradjanak – tette hozzá a duális képzés előnyeivel kapcsolatban. 

Akár plusz pontokat szerezhetnek az egyetemi képzéshez

A Figyelő Top 200 és az Észak-Magyarország napilap májusban megrendezett gazdasági konferenciájának egyik kerekasztal-beszélgetésen Szabóné Trum Tünde, az MSZC Szentpáli István Technikum és Szakképző Iskola igazgatója ismertette, hogy a Miskolci Szakképzési Centrum 10 intézményében 19 ágazat oktatása történik, és minden intézmény fő törekvése, hogy duális partnereknél történjen a gyakorlati képzés. Ennek a megvalósítása érdekében az intézmények és a duális partnerek közösen határozzák meg a munkaerőpiac által elvárt tartalmakat. 

A szakképzésben részt vevő tanulók akár a későbbi egyetemi felvételihez is szerezhetnek így pontokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában