Élővilág

2024.07.23. 07:00

Kígyókat észleltek a Szinvában (fotók, videó)

Napok óta terjednek azok a videók a közösségi oldalakon, amelyeken boldogan fürdőző siklók láthatók a Szinva patakban, a II. János Pál pápa térnél. Felkerekedtünk hát, hogy megnézzük őket, de úszkáló halacskákon és egy magányos tőkés récén kívül semmilyen állatot, főként csúszómászót nem láttunk. Szakértőket megkérdezve azonban megtudtuk, nem ritka hogy ilyen kánikulában ezek az állatok is enyhülést keresnek, a patakokban és tavakban.

Galambos Eszter

Fotó: Vajda János

Golej Szabolcs, a Neptun Búvár Klub vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a nagy meleg miatt a talaj ilyenkor annyira felforrósodik és a környezet is amiben ezek az állatok élnek, hogy próbálnak behúzódni enyhet adó helyekre, ahol vissza tudják hűteni a testüket. Ez a jelenség nem csak a Szinva parton vehető észre, hanem a bányatavaknál is. Nagyon sok siklót és vízi emlőst lehet ilyenkor látni, akik sokkal intenzívebben mozognak, ezáltal jobban észrevehetők az emberek számára. 

A Mályi-tónál de a Balatonnál is ugyanez tapasztalható, bár ezek a tavak jobban felmelegszenek a nyári forróságban, mint a folyó vizek, jelenleg a Mályi-tó például huszonkilenc fokos. A hegyekből eredő források, patakok vize azonban a legnagyobb melegben is hűsítő marad, ezt használják ki a siklók is.

A tojásrakás időszaka is most van

Nyiszter Józsefet is megkérdeztük a témában, aki bevallása szerint a „hüllők szerelmese”. A hüllők ismerője otthoni környezetben tartja ezeket az állatokat, Mályiban saját hüllőháza van. Érdekességképpen elmondta, hogy a Szinva mederben ilyenkor rengeteg sikló van és nemcsak fürdőznek, hanem tojásokat is raknak a nőstény egyedek. A nedves és napos területeket szeretik és tucatokban rakják le a lágy héjú tojásokat. 

A mostani időjárás nagyon kedvező számukra, mert keltető hőmérséklet van  a kánikulában. A másik fontos dolog, hogy a hüllők nem párologtatnak, nincs állandó hőháztartásuk, nyilván ha túlhevülnek akkor valamit tenniük kell, ezért a vizet választják. A vízisikló és a kockás sikló pedig kifejezetten vízhez kötött életmódot folytatnak, kisebb ebihalakkal, békával, rovarokkal táplálkoznak, elvétve kisebb rágcsálókat is elfogyasztanak. 

Sikló a Szinvában, olvasónk videójából kifotózva
Forrás: Facebook

Érdemes tudni, hogy Magyarországon minden hüllő és kétéltű faj védett, eszmei értékük van. A Szinva patakban túlnyomórészt vízisiklók és kockás siklók fordulnak elő.

A viperák nem szeretik a város környezetet

Nyiszter Józseftől azt is megérdeklődtük, hogy a siklók ugyan az emberekre veszélytelen állatok, de mennyi az esélye, a mérgeskígyók felbukkanásának. Magyarországon két mérges kígyó fajta van, az egyik a rákosi vipera, a másik a keresztes vipera, amelyekre nem jellemző hogy lakóterületre tévednének. Vármegyénkben a keresztes vipera az elterjedtebb, amelynek a mérge akár halálos is lehet. Ha mégis viperamarás érne valakit, nagyon fontos, hogy ne szívjuk ki a mérget, mint ahogy a filmekben látjuk. 

"Kígyók" a Szinvában videó

Stabilizáljuk a légzést, emeljük meg szív magassága fölé a fejet és a lábat is, mert akkor nehezebben árad szét a toxikus anyag a vérben és persze azonnal értesíteni kell a mentőket is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában