Kisállat

2024.07.20. 14:20

Elsősegélyt kell adni otthon, ha túlhevült a kutya

A hőguta jellemző tünetei a lihegés, a nyálcsorgás, a támolygás, azaz a kutya nem tud egyenesen menni. Ilyenkor azonnal cselekedni kell, nyomatékosította az állatorvos.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola vakvezető kutyái az egyik idei kölyöktalálkozónkon. A fotó illusztráció

Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Teljesen értelmetlen módon halnak meg kutyák a túlhevülés miatt. 

A hőguta jellemző tünetei a lihegés, a nyálcsorgás, a támolygás. Ilyenkor azonnal cselekedni kell, olvasható a miskolci székhelyű Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola portálunkhoz eljuttatott közleményében, Palló Andrea állatorvosra hivatkoznak a cikkben.

Fontos, hogy már azelőtt el kell kezdeni a kutya hűtését otthon, mielőtt elrohannánk az állatorvoshoz. Sok gazda azonnal elindul az állatorvoshoz, ami elvesztett időnek számít, és gyakran a kutya életébe kerül. A hűgutás kutyák mintegy felét, talán hatvan százalékát tudják megmenteni az állatorvosok, ezért a hangsúly a megelőzésen van

 - hangsúlyozta az állatorvos.

Nem egyedi eset a hőguta

Huzamosan 35 Celsius-fok felett van a nappali hőmérséklet az utóbbi két hétben. A szinte elviselhetetlen kánikula az emberek mellett a kutyákat is megviseli.

Az elmúlt napokban gyakori eset volt, hogy az oltásra érkező kutyák, pusztán attól, hogy végigsétáltak az utcán és beértek a rendelőbe, 39-40 fokosra felmelegedtek. Ilyenkor még nem kapnak hőgutát, de a határán vannak, ezért le kell hűtenünk őket. Sajnos csak a hőgutás kutyák mintegy hatvan százalékát tudjuk megmenteni, ezért a hangsúly a megelőzésen van

 – mondta az állatorvos.

Két ijesztő példa

Két ijesztő példát is felhozott az elmúlt napokból. Egy gazda reggel 6 órakor vitte ki pointerét a mezőre. A kutya 15-20 perc lendületes futás után összeesett, nem tudtak segíteni rajta. A másik eset éjjel történt. Egy erdélyi kopót kivittek kukoricát őrizni. Ott kint 28-29 fokos meleg lehetett éjszaka. Nem csoda, hogy a vaddisznók hajtása közben túlhevült a teste, és ott helyben nem tudták lehűteni. Nem volt képes leadni a meleget, és sajnos emiatt odaveszett.

Teljesen értelmetlen módon halnak meg kutyák

 – tette hozzá.

Ez az új helyzet, a soha nem látott forróság előbb-utóbb már nem lehet kifogás, hiszen az elmúlt években már kaptunk belőle ízelítőt. Pallós Andrea abban látja a gazdák felelősségét, hogy – felkészültség hiányában – nem tudják megfelelően átgondolni a helyzetet. 

Azonnal cselekedni kell!

„A hőguta jellemző tünetei a lihegés, a nyálcsorgás, a támolygás, azaz a kutya nem tud egyenesen menni. Ilyenkor azonnal cselekedni kell! Fontos, hogy már az előtt el kell kezdeni a kutya hűtését otthon, mielőtt elrohannánk az állatorvoshoz. Sok gazda azonnal elindul az állatorvoshoz, ami elvesztett időnek számít, és gyakran a kutya életébe kerül. Mert mire a gazda megtalálja, hogy melyik állatorvos van nyitva, azután amíg odaérnek, várakoznak stb., addig otthon kellett volna hűteni az állatot. A túlhevülés hatására a szervek elkezdenek károsodni és leállhat a keringés – mondta az állatorvos. - Kezdjük el lehűteni az állatot hűvös vízzel, de ne jéghideggel! Ezt meg lehet oldani vizes kendőkkel. Ha víz van a közelben, a kutya magától belefekszik, amit hagyni kell. A hosszú szőrű kutyákra azonban hiába teszünk vizes kendőket, ennyitől nem fognak lehűlni. Őket alaposan le kell csutakolni, hogy átázzon a bundájuk, és érje a testüket a hűvös víz. Az ilyen nagy szőrzetű kutyáknál a talppárnát és a füleket nedves kendővel kell hűteni, mert ott fokozottan tudnak hőt leadni.


A képeken szerepelnek: a ktyaiskola kölyöknevelőnél élő kutyája, Darázs. Kiképzett vakvezető kutyáik, Rizling és Körte gazdáikkal, Vida Zoltánnak (Rizling), Dombai Mihállyal (Körte). Az úszós és vízparti képeken tanuló vakvezető kutyáik láthatók az egyik idei kölyöktalálkozójukon.

A fotók illusztrációk. 


 

Megfáznak a klímától? Még mindig kisebb baj...

Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője elmondta, hogy az alapítványnál még nem fordult elő hőgutás eset: „A túl magas hőmérsékletű helyiségek és autók hűtésére klímát alkalmazunk, amit persze nem jó túl hidegre állítani és a kutyákra fújni, mert ugyanúgy megfázhatnak, mint az emberek, még ha a bunda meg is védi őket valamennyire ettől” – mondta.

Pallós Andrea hozzátette, hogy a kutyák ugyan meg tudnak fázni a klímától, de ő még ilyennel nem találkozott, no meg egy kis köhögés nem akkora probléma. „Jobb, ha ezer kutya közül egy megfázik a klímától, mint hogy több százat elveszítünk a hőguta miatt” – mondta.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában