boon.hu video

2024.07.31. 17:30

Önmagunk megismerése egy kis művészettel - képekkel, videóval

A művészi (ön)megismerés eszközeit használó art coachingot tartottak a Miskolci Galériában Vass Nóra vezetésével.

Édes Richárd

Művészet és önelemzés

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Az egy órás rendezvény a művészi megismerés eszközeivel tárta fel az ember belső erőforrásait a Miskolci Galéria Hangszínhely Fesztiválhoz kapcsolódó tárlatának alkotásaival. 

Eligazítás
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Az art coaching feltölti az embert

A lelki feltöltődés része, ha megdicsérnek minket. Akkor érezzük, amikor örülünk valaminek, amikor tudjuk, hogy értékesek vagyunk. A stressz ezzel szemben kimeríti az erőforrásainkat. Ezért már érdemes reggel, a felébredés után átgondolni, mik azok a dolgok, amik a nap folyamán feltöltenek minket energiával

- beszélt az art coaching egyik fontos céljáról Vass Nóra. 

Az art coaching a Miskolci Galériában  a művészet eszközeivel mutatott rá, hogyan gondolkodnak a résztvevők önmagukról és az őket körülvevő világról. 

Közelebb visz önmagunk megismeréséhez

A művészi teremben mindenkire máshogy hatottak az alkotások. A több érzékszervet mozgósító 2 perces megfigyelés alatt a szürreálisan villogó fényben megjelentek lovak, fej nélküli emberi torzók, és furcsa hanghatások tették még különlegesebbé a dolgok megtapasztalását. És egy antik szobor is megvillantotta a szemét. Senkinek sem mondták el, mi a konkrét feladat, a résztvevők csak szemlélődtek a különleges teremben. Az utólagos beszélgetésből kiderült: a résztvevők mindegyike máshogyan értelmezte a látottakat. Egyedi szemléletük sokat elmondott arról, mivel foglalkoznak és hogyan látják a világot. Az egyik hölgy számokkal foglalkozik, és egyből elkezdte megszámolni a műalkotásokat, mert azt hitte, valamiképpen ez lesz a „közös kapocs” az alkotások között. Volt, aki a terem alkotásairól egyből az erotikumra gondolt. Ő arra figyelt, hogy az istennőnek a férfitestek láttán villog a szeme, más viszont egyből a vallásra gondolt, és Jézushoz, Szűz Máriához kapcsolta az alkotásokat. 

Hangzás
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Vass Nóra szerint az art coaching foglalkozáson nincsenek jó megoldások, minden lehetséges összefüggés érvényes lehet: 

Mindig az a legérdekesebb, mennyire tudunk a jelenben lenni, a mindfulness által elmélyülni a saját megfigyeléseinkben. És hogyan keressük az alkotások között az értelmezési keretet, a fókuszpontot. 

A szeretetnyelvek megismerése

Egy teszt kitöltésével mindenki megismerhette az elsődleges szeretetnyelvét. A résztvevők többsége a minőségi időt helyezte előtérbe. Ők egy hatalmas hangtál közepében ülve élhették át a rezgések által a minőségi idő pozitív kitöltését. Egy másik résztvevőnek az elismerő szavak jelentették a legfontosabb szeretetnyelvét. A coaching gyakorlat során felírta a kedvenc elismerő szavait egy táblára. Ehhez társult egy különleges „sci-fiszerű” hanghatás, ami kifejezte az elismerő szavakat. 

Búcsú életképekkel

Az art coaching zárásaként mindenki választott egy képet a fotók tömegéből, amelyik összefoglalja az eseménnyel kapcsolatos tapasztalatait és érzéseit. Egy férfinak napsütéses, vízpartos képet szemelt ki. Az egy órás esemény energiát adott neki, és saját bevallása szerint új horizontokat nyitott a gondolkodásában. Olyan résztvevő is volt, aki egy nagyítós gyermeket választott, mert érdekes rálátást kapott a mindennapi gondolkodására.

Az egyik hölgy egy homokozós képet emelt ki a fotók közül, mert szerinte a homok egy szétpergő anyag, az art coachingot pedig olyan eszköznek érezte, ami formába önti az egészet.  

További videós tartalmainkért keresse fel youtube csatornánkat itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában