boon.hu video

2024.07.30. 17:30

Halmokban áll a parlagfű Diósgyőrben, a lakók szenvednek miatta – fotókkal, videóval

Az Szabadság utcában élők tehetetlenek a problémával szemben, állításuk szerint hiába jelezték a problémát semmi nem történik.

Ujlaki Attila

Vígan hajt a parlagfű Diósgyőrben

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Egy olvasónk jelezte portálunknak, hogy Miskolcon, az Andrássy út és a Szabadság utca kereszteződésénél egy üres telken virágzik az allergiát okozó parlagfű. Az ott lakó szerint nem csak a telekkel van a probléma, hanem azzal is, hogy a közterületen is temérdek csomókban áll a növény. 

Hiába jeleztük a problémát semmi nem történt, a telket sem tudjuk, hogy kihez tartozik

 – mondta a panaszos a boon.hu-nak. Azt is elmondta, hogy a családjában többen szenvednek a pollenek okozta allergiától. 

A mindennapjaink vannak megkeserítve azzal, hogy a parlagfű virágzik a házunktól pár méterre

 – mutatott rá.

Egész évben írtani kell(ene)

A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani - hívja fel a figyelmet a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján. Hozzáteszik: a jogszabály még 2019-ben változott, a földtulajdonosok e kötelezettsége már nemcsak július 1-jétől áll fenn, hanem az egész vegetációs időszak alatt. 

Hatalmas elhagyott parlagfüves terület Diósgyőrben 
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A jogszabály-változtatást az indokolta, hogy a parlagfű nagyon jól alkalmazkodik Magyarország időjárási viszonyaihoz, emiatt képes volt megfelelő időjárási körülmények között az eredetileg törvényben megjelölt határidő előtt is virágozni.

Mulasztás esetén bírság jár

Azzal szemben, aki elmulasztja parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, növényvédelmi bírságot kell kiszabni, melynek mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel borítottság mértéke határozza meg. Amennyiben az adott földhasználó 3 éven belül ismételten elmulasztja parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, a növényvédelmi bírságot a másfélszeresére kell emelni. 

A hatósági eljárás során felmerült költségeket és a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket a földhasználónak kell megfizetnie.

Jegyzői feladat is

Az elmúlt években megszokott fellebbezési eljárás megszűnt. A megküldött határozat/végzés ellen keresetlevéllel közigazgatási per indítható, melyet az illetékes megyei kormányhivatalhoz a határozat közlésétől számított harminc napon belül lehet benyújtani külterület esetén. Belterületi, károsítókkal fertőzött terület esetében a hatósági ellenőrzés lefolytatására a jegyző jogosult. Az önkormányzat használatában lévő belterületi ingatlan esetében a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának munkatársai végzik a hatósági ellenőrzést. Helyszíni ellenőrzés hivatalból vagy bejelentés alapján indulhat. A diósgyőri esettel kapcsolatban megkerestük a miskolci városháza sajtóosztályát, amint válaszolnak cikkünket frissítjük. 

További videós tartalmainkért keresse fel youtube csatornánkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában