Ön is szereti?

2024.07.11. 07:00

Itt a „csodafegyver” a stressz és az Alzheimer-kór ellen

A nagy hőségben sokaknak megvan az ellenszer: a jó kis otthoni rejtvényfejtést választják.

Édes Richárd

Fotó: CREATISTA

A rejtvényfejtés nemcsak szellemi kihívás, hanem a koncentráció fejlesztésében is hasznos a kutatások szerint. 

Senior,Women,Sitting,At,A,Table,And,Solve,Crosswords.
Fotó: ub-foto

„Hetvenhét évesen is szélesítik az ember szemléletét”

A 77 éves Nagyné Édes Ottília reggeli rutinjához tartozik a rejtvényfejtés, akkor érzi magát a legfrissebb állapotban. Ilyenkor annyira beindul a koncentrációja, hogy képes akár 2 órát is ülni egy érdekes rejtvény felett. Úgy érzi, a 80 év felé közeledve ez a tökéletes hobbi a szellemi leépülés ellen. A rejtvények mellett napi szinten olvas, kvízeket néz a tévében, emellett a híradó és a politika is érdekli. 

Szeretek lépést tartani a világ fejlődésével, ebben segítenek a rejtvények. Nem könnyű feladat! Ahogy telnek-múlnak az évek, egyre idősebbé válok, és napról napra ráébredek, mennyi mindent nem tudok

 - vallja be a rejtvényfejtés kapcsán.

A világ azonban rohamosan változik, és én szeretek lépést tartani vele. A biológiai és kémiai kérdések jobban próbára tesznek. Az is izgalmas, mikor a rejtvény rákérdez, egy kis államban ki a miniszerelnök.

Nagyné Édes Ottília
Fotó: ÉR

Néha elképzelése sincs egy bizonyos válaszról. Ezért van az íróasztalán a Magyar Értelmező Kéziszótár, ennek segítségével fejti meg az idegen szavakat. A Bibliát is rendszeresen olvassa, és örömmel tapasztalja, hogy a bibliai személyek gyakran szerepelnek a rejtvényekben.  Még éjjel is bármikor nekiáll egy jó rejtvénynek, ha nem jön álom a szemére.  A rejtvényfejtőnek nagyon tetszik, hogy ezek a feladványok szélesítik az ember érdeklődési körét, így jóval 70 felett sem szűkül be a gondolkodása. Minden idős embernek szívből ajánlja a rejtvényfejtést, hogy ne legyen egyhangú az életük, minél színesebbé tegyék a hétköznapjaikat. 

„Volt olyan rejtvény, amit 9 hónapig fejtettem”

A 44 éves Nagy Krisztián nagyjából 25 éve kezdte a rejtvényfejtést.

Imádom, mert tágítja a gondolkodásomat, és a világot is bejárhatom általa. Jobb, mint a Sodoku! Amikor kitalálok egy megfejtést, egy rejtélyesnek tűnő szót, a megoldás során általában megismerek egy teljesen új kifejezést, akár egy korábban sosem ismert várost ismerhetek meg.

Nagy Krisztián szerint a rejtvény átterel egy másik világba, és totális kikapcsolódást nyújt. Egyfajta elmélyülést, és ilyenkor jobban pörög a gondolkodása. A férfi annyira rajong a rejtvényfejtésért, hogy a táskájában, a szobájában és még a vécén is mindig van nála rejtvényújság, mert szerinte ez a jó kis agymunka, a nap bármelyik részében felfrissíti a gondolkodását. Az embernek időnként fogalma sincs a megoldást jelentő szóról, mégis „kikombinálja” a többi sor betűjéből, összerakja a már meglévő szavakból. 

Nagy Krisztián
Fotó: ÉR

Nagy Krisztián szerint a rejtvényfejtés egyre nagyobb kihívás, mert egyre több idegen szó jelenik meg a feladatokban:

A net és online szót nem is ismertük a 2000-es évek előtt. Számos olyan technológiai kifejezés került be a nyelvünkbe, ami komoly fejtörést okoz nekem a rejtvényfejtés során.

Krisztián olykor teljes zsákutcába jut, és sehogy sem találja a rejtvény megoldását, egy jó idézetet vagy egy vicces kép poénját. Sokan ilyenkor kiakadnak, türelmetlenné válnak, és megnézik a rejtvényfüzetben a megoldást, ő azonban nem adja fel:

Addig fejtem, amíg meg nem születik a megoldás. Volt olyan rejtvény, amit 9 hónapig fejtettem. Semmiképp nem akartam megnézni a megfejtést, pedig megtehettem volna, de az nem lenne kihívás.

A rejtvényfejtés jótékony hatásai

A rejtvényfejtésnek annyi pozitív eredménye van az emberi gondolkodásra, hogy felsorolni is nehéz. A semmelweis.hu alapján kiemelünk néhányat, amiért a kutatások szerint mindenkinek érdemes belevágnia a fortélyos feladványokba. Egyből javul az ember kedélyállapota, amikor rálel egy rejtvény megoldására. Elönti az elégedettség érzése, és dopamin termelődik az agyban. Mindemellett a rejtvények csökkentik a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, miközben izgalmas szellemi kalandok is egyben. Az idősebbeknek azért érdemes kipróbálnia a rejtvényfejtést, mert késlelteti az életkorral járó elbutulást, a demenciát. Úgy szórakoztat, hogy észre sem vesszük, és jelentősen mérsékli a feszültséget. Közben fejleszti a verbális készségeket, mert rengeteg új szót tanulhatunk rejtvényfejtés közben. Bővül a kommunikációs eszköztárunk, választékosabban tudjuk kifejezni magunkat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában