boon.hu video

2024.07.20. 14:16

„Egy oldtimer autó visszaadja a vezetés igazi élményét” (fotókkal, videóval)

A Cadillac, ami halottaskocsiként és filmes autóként is bevált, a Ford Mustang Cabrió pedig a család szerelme.

Édes Richárd

Mire jó az oldtimer? Még hűsülhetünk is az árnyékában

Fotó: Mogyorósíi Zsolt Pipó

Sok érdekes régi autó mellett láttunk egy halottaskocsiként is működő Cadillacet, ami egykor holland tetoválócéges reklámautóként működött, és számos filmben felbukkant. 

Egy veterán Cadillac. Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Tíz éve minden harmadik szombaton Kézműves-, régiség-, és zsibvásárt rendeznek a szerencsi Buffalo Bill Western Étterem mögötti piactéren

, ez alkalommal mi is ellátogattunk oda. Ezúttal valami különlegeset mutatott a rendezvény: a rajongók legnagyobb örömére oldtimer autók sokaságát vonultatta fel. Így a nosztalgikus és családias hangulatú vásáron antik órák, játékok és muranói üvegkülönlegességek mellett a régi idők kocsijaival fotózkodhattak a klasszikus járgányok fanatikusai.

A fiatalok megdöbbennek, milyen menő autója van Lászlónak

A 62 éves Szálkai László egy Ford Capri MK3-assal érkezett. Tizenévesen kezdett ellenállhatatlanul vonzódni az oldtimer autókhoz:

Ekkoriban a belga rokonaink Ford Caprikkal jártak hozzánk. Már akkor szerelmese lettem ezeknek az autóknak, és amikor nagyfiú lettem, amint lett egy kis pénzem, máris vettem magamnak egyet.

Szálkai László imádja, hogy 25 éves Caprija ma is egy fiatalos, sportos autó benyomását kelti. Amikor egyszer kiszállt belőle bottal a kezében, és fiatalok ültek egy benzinkútnál, eléggé megdöbbentek: Nézd már, az öregnek milyen kocsija van! 

Ezeket az oldtimereket sokkal kényelmesebb vezetni, mint a mai autókat. Nincs bennük kipörgésgátló, sem ABS. Érzi az ember, hogy ő fékezett, nem az elektronika, ami felemelő élmény a vezetés során!

- avat be minket az oldtimer autóvezetés örömeibe a Ford Capri MK3-a tulajdonosa. 

„Valaki 16 milliót kínált érte, és a férjem kinevette”

Tóthné Teleki Marietta a férjével és a fiával érkezett az oldtimer kiállításra egy 1965-ös Ford Mustang Cabrióval.

„A férjem miatt ragadott magával az oldtimerek világa. Ez a csoda viszont olyan régóta van velünk, hogy most már szó sem lehet az eladásáról, ennek az autónak eszmei értéke van. 

Valaki 16 milliót kínált érte, és a férjem kinevette.

 Autós találkozókra szoktunk vele járni és kirándulni. Még ilyen melegben is óriási kaland Cabrióban ülni, igazi Cabrio-élményről beszélhetünk.”

Hatalmas élmény cabrióban utazni
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

„Matuzsálemi” kora ellenére az autó Tóthné Teleki Marietta szerint hibátlanul működik. A fia és a férje szervizelik, folyamatos a karbantartása. Bármilyen hibát észlelnek, az alkatrészt azonnal cserélik. Elég drága mulatság alkatrészt szerezni, de ha ez a család hobbija, akkor bizony áldozni kell rá. 

Egy Cadillac, aminek nagyon izgalmas a története

Kitta Zsolt az 1969-es Cadillac-kel érkezett, egy halottasautóval. A Cadillac-nek izgalmas története van:

Az 1960-as években az S & S karosszériaépítő gyár egyik részlege egyedi kérésre, jó pénzért alakította át a régi diplomáciai autókat, mentőautókat és halottaskocsikat. Ekkoriban nagy divat volt ezeket az autókat meghosszabbítani, ekkoriban limuzint csináltak mindenből, mert így sokkal elegánsabbá váltak az autók. Ebből a Cadillacből összesen kettő készült a világon, és szerencsére az egyik az enyém lett.

Egy meglehetősen gazdag amerikai a saját temetésére rendelte meg ezt az autót (de a halottaskocsival csak egy temetésen vett részt, a korábbi tulajdonosáén), később aztán értékesítették. Pár évvel ezelőtt egy filmes autókat készítő vállalat hozta be Magyarországra, miután Hollandiában egy tetoválócégnek volt a reklámautója. 

A kalandos előéletű Cadillacnak mindenki a csodájára járt az oldtimer kiállításon. Kitta Zsolt elmondta: korábban a Korda Stúdióban több filmben is szerepelt a „sokat látott” járgány.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában