boon.hu video

2024.07.16. 10:30

Szociális bérlakás program indul Szakácsiban (fotókkal, videóval)

A régióban a lakásárak és bérleti díjak sokak számára megfizethetetlenek, különösen azoknak, akik alacsony jövedelemmel rendelkeznek.

Boon.hu

A református templomot is felújítják

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Magyarország kormánya esélynövelő programot indított 2019-ben a legszegényebb települések felzárkózásának elősegítésére, melynek koordinátora a Magyar Máltai Szeretetszolgálat lett. A Felzárkózó települések (Fete) program az ország 300 leghátrányosabb helyzetű településén élő embereknek segít. Borsod-Abaúj-Zemplénben Szakácsi községben indul majd meg a szociális bérlakások létesítése, amelynek kivitelezéséről és terveiről hétfőn tartottak tájékoztatót a településen. Az élet minden területére kiható kezdeményezés fontos eleme a lakhatási körülmények javítása, ezért 2026 június 30-ig több száz új szociális bérlakás készül el a felzárkózó települések lakosságát célozva. A szociális bérlakások bérbeadását és kezelését szociális lakásügynökség végzi majd, a bérlőket nyílt pályázat útján választják ki. Romhányi Tamás kommunikációs vezető a boon.hu-nak elmondta, hogy a kivitelezés a Magyar Máltai Szeretetszolgálat módszertana alapján készül. „A helyben megismert problémákkal a gyermekek vannak a fókuszban” – hangsúlyozta. Arról is beszélt, hogy fontos célkitűzés, hogy a helyiek ne másokra legyenek rászorulva. 

Felkarolják őket

Az egészségesen fűthető, a meglévőnél komfortosabb bérlakásba költözés a legnehezebb sorsú családok számára teremti meg annak a lehetőségét, hogy életminőségük javuljon. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat lakossági tájékoztató rendezvényeket indított, ahol ingatlanfejlesztési és lakhatási szakemberek nyújtanak betekintést a program részleteibe. Bemutatják a várható fejlesztéseket, a pályáztatás menetét, a dokumentáció rendjét, az igényelhető segítségnyújtás lehetőségeit. Szakácsiban a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai önkéntes jelleggel hozzákezdenek ahhoz a munkához, melynek célja: a település szebb napokat is megélt, jelenleg elhagyatott, leromlott állapotú református templomának megmentése, környezetének rendezése. A közösségi összefogástól azt is reméljük, hogy az emberek hitét megtestesítő épület újra méltó szerepet tölthet be a településen.

Probléma a lakhatás

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében sok családnak okoz nehézséget a lakhatás biztosítása. A régióban a lakásárak és bérleti díjak sokak számára megfizethetetlenek, különösen azoknak, akik alacsony jövedelemmel rendelkeznek. A szociális bérlakás program ebben a helyzetben nyújt jelentős segítséget, mivel megfizethető lakhatási lehetőséget kínál a rászorulóknak. Az alacsony bérleti díjak lehetővé teszik, hogy a családok több pénzt fordítsanak alapvető szükségleteikre, mint például élelmiszerre, ruházatra és egészségügyi ellátásra. A programok hozzájárulnak a társadalmi integrációhoz is. A megfelelő lakhatás biztosítása lehetőséget ad a családoknak arra, hogy stabilabb életet éljenek, ami elősegíti a gyerekek iskolai előmenetelét és a felnőttek munkaerőpiaci helyzetének javulását. Ennek keretében gyakran szerveznek közösségi eseményeket és képzéseket is, amelyek elősegítik a lakók közötti kapcsolatépítést és a közösségi összetartozást.

Gazdasági fejlődés és munkahelyteremtés

A szociális bérlakás program nemcsak a lakók számára nyújt előnyöket, hanem a helyi gazdaságra is pozitív hatást gyakorol. Az új lakóépületek építése és a meglévő lakások felújítása munkahelyeket teremt az építőiparban és a kapcsolódó szektorokban. Továbbá, a stabil lakhatási körülmények hozzájárulhatnak a munkaerő mobilitásához, ami elősegítheti a helyi gazdasági növekedést. A szociális bérlakás programok gyakran tartalmaznak fenntarthatósági elemeket is, mint például energiahatékony építési technológiák és megújuló energiaforrások használata. Ez nemcsak csökkenti a lakók rezsiköltségeit, hanem hozzájárul a környezetvédelemhez is. A fenntartható lakhatási megoldások hosszú távon is biztosítják a program sikerét és a közösségek jólétét.

A lakossági tájékoztató kiegészült egy közösségi vállalás teljesítésével. A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai önkéntes jelleggel hozzákezdenek ahhoz a munkához, melynek célja a település szebb napokat is megélt, jelenleg elhagyatott, leromlott állapotú református templomának megmentése, környezetének rendezése. A közösségi összefogástól azt is remélik, hogy az emberek hitét megtestesítő épület újra méltó szerepet tölthet majd be a településen.

További videós tartalmainkért keresse fel youtube csatornánkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában