Sorsok

2024.07.25. 08:00

Többszörös tragédiák után próbál talpon maradni az abaújkéri asszony

Sóvári Ferencné, Marika története rámutat arra, hogy akkor sem hagyhatja el az embert az ereje, ha többszörös tragédiákkal kell valakinek szembenéznie élete során. Az abaújkéri asszony múlt héten elveszítette súlyos beteg férjét, így egyedül maradt lányával, akit öt éves korában agydaganattal diagnosztizáltak.

Gárdonyi Edina

Aki teheti segítsen Marikáéknak

Forrás: Olvasónktól

Fotó: Olvasó

Amikor megismertük Marikát, elmesélte, hogy a lányánál, Annamáriánál – vagy ahogyan ők becézik, Annánál – 1992-ben, öt és fél éves korában agydaganatot diagnosztizáltak. A daganat gyógyíthatatlan, nem műthető. Anna jobb keze és jobb lába le van bénulva, értelme teljes, mindennek a tudatában van, de ágyhoz és tolószékhez kötött. Marika férje, Sóvári Ferenc a lányuk diagnosztizálása utáni évben, 1993-ban súlyos autóbalesetet szenvedett, keresőképtelenné vált.

Egyedül maradtak

A férfi vigyázott Annára, amíg Marika – aki ápolási díjjal a lányával volt otthon – a kertet, az állatokat gondozta, ő vigyázott a mozgásképtelen lányukra. Az elmúlt közel harminc évben így éltek, ápolási díjból és rokkantsági ellátásból. Idén májustól Ferenc négyszer kapott agyvérzést, nem volt tudatánál, kórházban ápolták múlt héttel ezelőtti haláláig.

Néha a gyógyszerek kiváltása is nehézséget okoz

A temetési költségek és a nehezedő gazdasági helyzet megnehezítették Marika és a lánya mindennapjait. Bár Anna jogosult közgyógyellátásra, Marika gyógyszerköltsége is jelentős és a drágább gyógyszerek nem válthatóak ki közgyógyellátásra, így néha azok kiváltása is nehézséget okoz számukra. A 67 éves nő korát meghazudtoló fiatalossággal műveli a kertjüket és látja el az állatokat, de egyre nehezebb számára a mindennapi munka, főleg így, hogy egyedül maradtak a 38 éves lányával, aki teljes ellátásra szorul. 

Sóvári Ferencné a lányával
Forrás: Olvasónktól

A kérdésre, hogy hogyan járnak kezelésekre, elmondta, hogy Anna kezelést nem kap, gyógyszereket szed. Ha vérvételre kell menniük, a szomszédok segítenek az utazásban. Az abaújkéri ismerősök sokszor segítenek számára, de néha kilátástalannak érzi a helyzetét. 

El nem hagyom magam, mert akkor minden rosszabb lenne, de jól jönne a segítség

 – mondta el portálunknak.

Az emberek a saját gondjaikkal vannak elfoglalva

Marika sokat dolgozik, erején felül csinált mindent a férje életében is. A férje alig látott, de így is besegített otthon. Vannak csirkék, disznó, a kertje be van ültetve, mindent megtesz a nehézségek ellenére, hogy talpon maradjanak, ami működött is az elmúlt évtizedekben. Most, hogy egyedül maradt a lányával, minden segítség jól jönne nekik

 – mondta el a boon.hu számára Marika ismerőse, aki a képeket is készítette.

Forrás: Olvasónktól

Minden ember el van foglalva a saját gondjával, problémájával, kevesen nyitottak a más bajára

 – zárta szavait az ismerős.

Ha úgy érzi, segítene Marikának, keresse meg szerkesztőségünket a [email protected] e-mail címen és összekötjük vele.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában