Üzekedés

2024.07.23. 11:31

Ha vaddal ütközött, mindenképp értesítse a rendőrséget

Augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka. Ilyenkor a szokásosnál is több a vadgázolás, amely káresemény esetén mindenképp értesíteni kell a rendőrséget.

Ujlaki Attila

Forrás: Országos Magyar Vadászkamara

A következő egy hónapban a szokottnál is figyelmesebben kell közlekedniük az autósoknak, ugyanis augusztus közepéig tart az őzek párzása – figyelmeztet legfrissebb közleményében az Országos Magyar Vadászati Védegylet.

 A vadásznyelven üzekedésnek nevezett időszakban ezek az állatok sokkal gyakrabban jelennek meg a közutakon. Arról is írnak, hogy az európai őz párzási viselkedése során az őzbakok kergetik a sutákat vagy a konkurenciaharc során egymást. 

Ilyenkor a szokásosnál aktívabbak, nagyobb területen mozognak – akár napközben is. Rámutatnak, hogy  hazánk legnagyobb egyedszámú és legelterjedtebb nagyvadfajáról van szó, gyakorlatilag az egész ország területén számíthatunk felbukkanásukra a közúton, ami fokozott balesetveszélyt jelent körülbelül július második felétől augusztus közepéig. Az évi mintegy 7400 nagyvadelütésnek 78 százalékánál őzet gázolnak, jó részét az üzekedés alatt. 

Mindenképp értesítsük a rendőrséget

Tóth Á. Dénes, az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Területi Szervezetének fővadásza a boon.hu-nak elmondta, hogy esetleges vadgázolás esetén mindenképp a rendőrséget kell értesíteni. „A hatóságnak van elérhetősége a területileg illetékes vadásztársasághoz, akik eljárnak egy ilyen esetben” – hangsúlyozta. Ha elkerülhetetlen az ütközés, próbáljuk meg egyenesen haladni, mivel a hirtelen kitérési manőverek nagyobb kárt okozhatnak. Ütközés után azonnal álljunk meg, kapcsoljuk be a vészvillogót, és értesítsük a rendőrséget. 

Csak a casco fedezi a kárt

Ne próbáljuk meg mozgatni a sérült állatot, mert az ijedtében agresszívvá válhat. Azt is elmondta, hogy az elhullott vadat a vadásztársaságnak a kötelessége elszállítani a baleset helyszínéről. 

Fontos leszögezni, hogy egy baleset során a rendőrség több dolgot is vizsgál, többek között, hogy a baleset időpontjában volt-e vadászat az érintett területen, vagy vadhajtás, etetés. Ilyekor nem róható fel az autósnak a baleset okozása

– mondta. 

Forrás: Országos Magyar Vadászkamara

Arra is rákérdeztünk, hogy mit tehet egy autós, ha vadat gázolt. Tóth Á. Dénes azt válaszolta, hogy fontos tényező, hogy személygépjármű rendelkezzen úgynevezett casco biztosítással.

Azért lényeges, mert a vadkárokat a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás nem fedezi

 – mutatott rá. 

Aktívabbá válnak

A szarvasbőgés a gímszarvasok párzási időszaka, amikor a hímek (bikák) hangos bőgéssel próbálják magukhoz vonzani a nőstényeket (teheneket), és küzdenek meg a rivális hímekkel. Ilyenkor a szarvasok gyakran elhagyják megszokott élőhelyüket, és nagyobb távolságokat tesznek meg. Ez a vándorlás gyakran az utak és autópályák közelébe vezeti őket, ahol könnyen balesetet okozhatnak. Az állatok ilyenkor sokkal aktívabbak, és a nappali órák helyett inkább hajnalban és alkonyatkor mozognak, amikor a látási viszonyok is rosszabbak.

Komoly baleset lehet belőle

Egy átlagos gímszarvas súlya elérheti a 200-300 kilogrammot is, így egy velük való ütközés súlyos károkat okozhat mind az autóban, mind az utasokban. A statisztikák szerint ősszel jelentősen megnő a vadbalesetek száma, és ezek közül a legtöbb baleset szarvasokhoz köthető. Az ütközések nemcsak anyagi károkat okoznak, hanem komoly személyi sérülésekkel is járhatnak, sőt, sajnos halálos kimenetelű balesetek is előfordulnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában