Már működik

2024.07.24. 11:00

Zavartalan a sugárterápiás ellátás a Vármegyei Központi Kórházban

A betegek zavartalan ellátása érdekében a kórház napokon belül orvosolta a korábbi klímaproblémát.

Ujlaki Attila

Illusztráció

Fotó: Laufer László

A korábban meghibásodott klímaberendezés javítása megtörtént a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórházban a Sugárterápiás központban – ezt az intézmény írta meg honlapján. Arra is kitértek, hogy a nagy teljesítményű, speciális rendszer tesztüzemmódját, illetve a műszaki paraméterek ellenőrzését követően a sugárterápiás ellátás július 23-tól újraindult. 

Arról is írnak, hogy az elmúlt időszak extrém hőmérséklete – mint az élet számos területén – intézményük számára is okozott nehézséget, műtéteket nem halasztottak. Majd végezetül hozzátették: a sugárterápiás készülékek külső klímatizálását biztosító, nagy teljesítményű, speciális klímaberendezéseik meghibásodásában a rendkívüli időjárás játszhatott szerepet.

Azonnal reagált a kormány 

A Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára néhány napja a közmédiában beszélt a kórházi klímák körüli ügyről. Takács Péter a Kossuth rádióban és az M1-en mondta el, mi történt pontosan, és hogyan reagál a helyzetre a kormányzat. Az államtitkár arról számolt be, hogy a hőhullám miatt nyolcvanegy kórházból összesen négyben kellett átszervezni a műtéteket. Egyúttal azt is bejelentette, hogy a kórházi klímák javítására 1,3 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre az idén. 

Ennek kapcsán jelezte, hogy kisebb üzemzavarok mindenhol voltak, de egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul, akinek azonnali orvosi beavatkozásra volt szüksége. 

Megoldották a problémákat

A problémákat a kórházak belső ellátásszervezéssel meg tudták oldani. 

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a hőhullámokhoz való alkalmazkodás érdekében három éve folyik a kórházi klímák modernizálása, ez idő alatt a kormány több mint 10 milliárd forintot fordított a területre.

 Budapesten és környékén, illetve a nagyobb vármegyei kórházak közül tizennégynél történt teljes klímacsere. Takács Péter kiemelte, a műtőket ellátó klímáknak olyan levegőt kell biztosítaniuk, hogy kórokozók ne juthassanak a nyílt műtéti sebekbe, ezért nagy méretű és költséges berendezések. A Kútvölgyi kórházban egy teljes emeletet foglal el a légkondicionáló. 

A klímaváltozás lehet a fő ok

A berendezések javítását ráadásul számos esetben alkatrészhiány lassítja, ezért ipari, konténerméretű mobil klímák beszerzésének lehetőségét vizsgálják, hogy a lehető leghamarabb pótolni lehessen a kiesett hűtőkapacitást. Arra is kitért, hogy a klímaváltozás miatt nálunk is napi gyakorlat lehet – ami a mediterrán országokban már két évtizede megszokott –, hogy a legnagyobb hőterhelés idején néhány nappal eltolják a halasztható műtéti beavatkozásokat. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában