Ktasztrófa

2024.08.27. 14:00

A sajóbábonyi tűz nyomában: Mi történne, ha egy katasztrófa a lakosságot is érintené?

Egy hete a közösségi médiában és az országos portálokon is gyorsan terjedt, hogy tűz keletkezett egy kilencszáz négyzetméteres raktárépületben a Sajóbábonyi Ipari Parkban.

Gárdonyi Edina

Raktárépület gyulladt ki Sajóbábonyban.

Fotó: Vajda János

A tűzesethez tizenhat járművel vonultak a hivatásos tűzoltók Miskolcról, Kazincbarcikáról, Szendrőből, Szerencsről, Tiszaújvárosból, Mezőkövedről és Egerből. Az egységek az ipari terület főfoglalkozású létesítményi tűzoltóival oltották el a tüzet a vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett. A Borsod-Abaúj-Zemplén és a Heves vármegyei katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett a helyszínen, valamint a környező településeken. A füst terjedése nem veszélyeztette a lakosságot, az eset során nem történt sérülés. A tűz keletkezési okát, körülményeit tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja a katasztrófavédelem – tudtuk meg Dojcsák Dávidtól, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

Alkalmazkodni kell a megváltozott körülményekhez

Dr. Szilva István, Sajóbábony polgármestere elmondta a boon.hu számára, hogy amennyiben a veszélyes anyagok koncentrációja meghaladta volna az engedélyezett szintet, megtették volna a szükséges óvintézkedéseket. Felidézte, hogy legutóbb hasonló tűzeset 2006-ban történt az ipari park területén. Húsz évvel ezelőtt a hírek áramlása nem volt ilyen gyors, húsz év alatt a közösségi oldalak térnyerésének köszönhetően annyira felgyorsult ez a folyamat. 

Amíg húsz éve egy hasonló eset végén adtak ki közleményt, most a pánikkeltést és a félrevezető hírek terjedését szerettük volna azzal megelőzni, hogy a lehető leghamarabb közleményt adtunk ki nemcsak mi, hanem az érintett cég is

 – mondta a polgármester.

A változó körülményekhez alkalmazkodva fontos, hogy az emberek első kézből kapjanak tájékoztatást, ne a találgatásokból vagy rémhírekből informálódjanak

 – hangsúlyozta dr. Szilva István.

Operatív törzs lép működésbe vész esetén

Az ipari parkban van egy létesítményi tűzoltóság, mely csak azon a területen tevékenykedhet. Nem voltak elegendőek a tűz megfékezésére, ezért érkeztek a vármegyei katasztrófavédelemtől további egységek, illetve a speciális műszaki egység, akik folyamatosan mérte a veszélyes anyagok koncentrációját az ipari parkban és a településen. Ha ez meghaladta volna a hatóságok által engedélyezett mértéket, abban az esetben a település operatív parancsnokának – aki maga a polgármester, dr. Szilva István – kell jelezniük. A polgármester hozzátette, hogy vasárnap a lakosság nem volt veszélyben.

Gyakorlatok évente

Azokon a településeken, ahol különböző veszélyességi fokozatú üzemek működnek, évente gyakorlatot kell tartani, be kell mutatni, hogy egy ilyen vagy hasonló esetre hogyan reagál az operatív törzs.

A vezető – jelen esetben én – összehívja az operatív törzset. Az operatív törzs tagjai között a feladatok meg vannak határozva: van, aki a médiával történő kapcsolattartásért felel, van, aki az utak lezárásáért, van aki a lakossági tájékoztató elkészítéséért, fel vannak osztva a feladatok. „Ha valamelyik utcát érintette volna a vasárnapi tűzeset, összehívom az operatív törzset intézkedni.

Komplex gyakorlat háromévente cégek, üzemek bevonásával

Az éves gyakorlaton túl háromévente van egy komplex gyakorlat, az érintett hatóságok minden gyakorlaton jelen vannak. „Megfigyelik és kiértékelik a tevékenységünket. Ha hibát találnak, elmondják, mi az, amin változtatni kell. A komplex gyakorlaton valamelyik ipari parkban jelen levő cég is bemutat egy védekezést a telephelyén. A fentieken túl minden évben valamelyik közintézményünk egy elzárkózást mutat be. Felkészülünk arra az esetre, ha valamelyik közintézményt érintene ilyen eset, ahol gyerekek vannak. A gyerekek ezt játéknak fogják fel” – mondta a polgármester.

A lakossági tájékoztatót nagyjából öt éve minden lakoshoz eljuttatták nyomtatott formában. A város honlapján elektronikus formában elérhető. Ebben lépésről lépésre le van írva, hogy havária esetén mi a teendő. 

Sziréna működtetése

Sajóbábonyban – és azokon a településeken, ahol ilyen jellegű üzem vagy vállalkozás működik – havonta van szirénapróba. A sziréna működtetésével kapcsolatban sok a félreértés, amit a polgármester tisztázott:

A vasárnapi eset után megkaptam a kérdést, hogy miért nem használtuk a rendszert a lakosság tájékoztatására. Ezt a rendszert a katasztrófavédelem irányítja, ők tudják elrendelni a használatát. Ha valóban olyan mértékű lenne a veszély, hogy ez a lakosságot érinti, a katasztrófavédelem működésbe hozná a riasztót és a szükséges információk elhangoznának ezen keresztül.

 Polgármesterként nincs lehetősége különböző információk közlésére használni a rendszert.

Óvatosan a rémhírek terjesztésével

A fentiek tükrében látszik, hogy amennyiben veszélyhelyzet lenne, több csatornán is értesítenék a lakosságot. Az, hogy valaki bezárja az ablakát, azzal nem árt senkinek, de pánikot kelteni nem szabad, megfelelő forrásokból kell tájékozódni. Ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy vasárnap is sok téves információ terjedt például arról, hogy vegyipari üzem ég. Ezzel kapcsolatban elmondta:

Közel ötven cég működik a város külterületén található ipari parkban, ebből klasszikus vegyipari tevékenységgel egy cég foglalkozik, tehát nem szerencsés, ha összemossák a szavakat, hiszen nem vegyipari üzem égett. Modern tűzjelző rendszer jelzett és a portaszolgálat azonnal reagált. A tűzoltók hatalmas energiát fektettek abba, hogy ne terjedjen tovább a tűz.

A Sajóbábonyi Vegyipari Parkban 2024. augusztus 18-án bekövetkezett tűzeset kapcsán a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal rendelkezésére álló információk alapján munkabaleset nem történt, így az eseménnyel összefüggésben nem indul munkavédelmi hatósági ellenőrzés – válaszolta megkeresésünkre a kormányhivatal sajtószolgálata.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában