Anno

2024.08.17. 11:00

Így ünnepeltek nagy- és dédszüleink augusztus 20-án

Kulturális és sportrendezvények várták a vármegye lakóit hetven éve - az Észak-Magyarország cikkei szerint.

A tábortűz gyújtásának ma is megvan a hangulata

Forrás: Shutterstock

Fotó: A3pfamily

Vármegyénk városaiban, községeiben, bányatelepein lelkesen készültek augusztus 20. megünneplésére, ez derül ki az 1954 augusztusában, azaz 70 éve az Észak-Magyarországban megjelent cikkekből. Mindenütt vidám kulturális és sportrendezvények, kiállítások várták az érdeklődőket.

Mezőcsáton tábortüzet terveztek, ahová meghívták a falu legjobb gazdáit, és a kultúrotthon táncosai virágcsokorral köszöntötték – ki mást, ne felejtsük, 1954-ben járunk – a terménybeadásban élen járókat. 

Villanyt és mozit avattak

Az edelényi járás három községét emelte még ki a cikk, Edelényben, Szendrőn és Bódvaszilason meghívták a környező községek üzemeinek és bányáinak dolgozóit, hogy együtt ünnepeljenek. A járási kultúrházban „Béke-aratás“ címmel a termelőszövetkezetek és az egyéni gazdák terméseiből rendeztek kiállítást. A járási könyvtár nyolc községben könyvkiállítással készült az ünnepre.

Sátoraljaújhelyen is tábortűzzel kezdték az ünnep előestéjén a programokat. Augusztus 20-án vidám kulturális és sportrendezvényeket terveztek. A sátoraljaújhelyi dohánygyár a karcsai Dózsa termelőszövetkezet tagságát látta vendégül.

Encs és Szemere községben nagyszabású fénykép kiállítást rendeztek, természetesen a termelőszövetkezetek fejlődése volt a téma. A kultúrotthon modellező műszaki és kézimunka szakkörei is kiállításra készültek. Hernádcécén nagy dolog történt az ünnepen a cikk tanúsága szerint: augusztus 20-án gyulladt ki a villanyfény. Tiszalúcon mozit avattak, az encsi és az edelényi járásban pedig az ünnepen vetítettek először a vándormozi gépével. A cikk szerint ettől az időponttól rendszeres filmelőadásokat terveztek a településeken.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában