Befejeződött az aratás

2024.08.07. 16:00

Az aszály hatása érezhető az idei termésen

A napraforgó- és a kukoricatermés alaposan megszenvedte a forró aszályos időjárást.

Édes Richárd

Véget ért az aratás vármegyénkben is

Fotó: MW

Befejeződött a búza, az őszi árpa és a repce aratása. Viszonylag átlagos termési eredmények születtek, egy közepes évről beszélhetünk ebben a tekintetben. 

Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke válaszolt kérdéseinkre. 

Learatták a búzát, a repcét és az őszi árpát

„55 mázsa búzát sikerült betakarítani, az őszi árpa esetében hasonló mennyiségről beszélhetünk, ami egy átlagos, közepes termésnek felel meg. A repce ehhez képest csak 25 mázsát jelentett Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, ami elmarad a megszokott mennyiségtől. Inkább közepesnek nevezhető”-jellemezte az idei aratás eredményeit Taskó József. 

A NAK helyi elnökének meglátása szerint az aratás nem hozta az előzetesen elvárt minőséget. A búza 60 százaléka leginkább a takarmányminőségnek felel meg, a 40 százalék euró malmi minőség. Az egész országban hasonló minőség jelent meg a búza esetében. Az őszi árpánál a fehérjetartalom a legfontosabb paraméter, ebben közepes értékekről beszélhetünk. 

Az aszály megviselte a napraforgót és a kukoricát

Most már a tavaszi vetési kultúrákat sújtja a forróság, ami rontott a termesztési mennyiségeken. Ezért lett idén a tervezettnél jóval kisebb a termésátlag.

A kukorica és a napraforgó fejlődése remekül beindult, azonban Taskó József szerint az aszály gyengítette ezt a fejlődési folyamatot. 

„Átlagtermést még nem lehet mondani, de a gyengébb vízgazdálkodású területeken valószínűleg megfeleződik a kukoricatermés.”

Hamarosan kezdődik a következő szezon, közeledik az őszi káposztarepce vetésének ideje. Azonban a NAK helyi elnöke szerint nagyon el kell gondolkodni a gazdáknak, mitévők legyenek ebben az aszályos időszakban. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában