boon.hu video

2024.08.12. 20:00

Ennyibe kerülhet a hétvégén kiütött miskolci villamos javítása, ami nem fest túl jól – fotókkal, videóval

Portálunk annak járt utána, hogy milyen ütemben és mikorra lehet kész a balesetet szenvedett Skoda villamos és az is kiderült, nagyjából mennyibe kerül a javítása.

Ujlaki Attila

Személyautóval ütközött a villamos, amely a baleset következtében kisiklott.

Fotó: Vajda János

Ahogy arról portálunk beszámolt, szombaton reggel egy autós olyan erővel ütközött egy menetrend szerint közlekedő villamosnak, hogy az a sínekről is kisiklott. Juhász János, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. Villamosközlekedési igazgatója elmondta, hogy jelentős kár keletkezett a tömegközlekedési járműben, amelynek végső javítási költségét nehéz megbecsülni. 

„Több tízmillió forintra is rúghat” 

– húzta alá. 

Jelentős anyagi kár

Azt is megtudtuk, hogy a biztosítói kárfelmérés szükséges a javítás megkezdése előtt, amely két lépcsőben valósulhat majd meg.

 „Első lépcsőként a külső károkat mérik fel, majd a szétbontás után a belső, bontás utáni sérüléseket állapítják meg a szakemberek, majd ezt követi az eszközbeszerzés”

 – mutatott rá. Azt mondta, azért van erre szükség, mert a kisiklás során annyira becsuklott a jármű, hogy minden mechanikai kapcsolóelemet át kell vizsgálni.

 „Ha a sérülés mértékei kedvezőek és minden feltétel adott, akkor Miskolcon történik majd a villamos javítása, a rosszabbik forgatókönyv az, hogy Csehországba kell szállítani a járművet, hogy helyreállítsák, amely időigényesebb lenne” 

– részletezte. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ki fizeti a villamosban keletkezett kárt. Juhász János elmondta, hogy Magyarországon világos és átlátható biztosítási rendszer működik.

 „Minden közlekedésben résztvevő járműnek rendelkeznie kell kötelező gépjármű felelősségbiztosítással, így a károkozó autós biztosítója fedezi majd a kárt” – mondta. Végezetül azt is megkérdeztük, hogy mennyire gyakoriak a balesetek és van-e olyan villamos, amelyet még nem ért baleset a városban.  „Sajnos minden járművünk átesett már valamilyen baleseten, hiszen átlagosan évente 52 villamosbaleset történik Miskolcon” 

– válaszolta. 

A villamos közlekedése speciális szabályok alá esik a KRESZ (Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása) szerint. Íme néhány fontos szabály a villamosokkal kapcsolatban:

Elsőbbségadás: A villamosnak a legtöbb esetben elsőbbsége van más járművekkel szemben, különösen kanyarodáskor és kereszteződésekben. Ha a villamos egyenesen halad, a szemből érkező vagy oldalról jövő járműveknek elsőbbséget kell adniuk neki.

Villamosmegálló: Amikor a villamos megáll egy kijelölt megállóban, és nincs peron, a mögötte haladó járműveknek meg kell állniuk, és csak akkor indulhatnak tovább, ha a villamos ajtói bezáródtak és a gyalogosok már nincsenek az úttesten.

Kanyarodás a villamos előtt: Ha egy jármű vezetője a villamossíneken haladva jobbra vagy balra kanyarodik, köteles elsőbbséget adni a síneken közlekedő villamosnak, még akkor is, ha az hátulról érkezik.

Közlekedés a síneken: Ha a villamosvágányok az úttest közepén vagy jobb szélén futnak, más járművek is haladhatnak rajta, de csak akkor, ha ezzel a villamos haladását nem akadályozzák. Ha a villamos közeledik, el kell hagyni a síneket.

További videós tartalmainkért keresse fel youtube csatornánkat itt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában