boon.hu video

2024.08.29. 07:00

Ennyibe kerülnek a tanszerek iskolakezdésre (fotókkal, videóval)

Ellátogattunk egy klasszikus papírboltba, felmértük az árakat és megkérdeztük az eladókat a vásárlói szokásokról.

Gárdonyi Edina

Tanszerek a papírboltban

Fotó: Vajda János

Papirusz vagy Papír Madár, de leginkább városház téri papírboltként ismerik a legtöbben az üzletet, ami Miskolc legrégebben működő papír-írószer boltja. Több mint ötven éve működik, Bonyhai Attila, a jelenlegi tulajdonos is már több mint húsz éve vette át.

Néhány évtizeddel ezelőtt egységes tanszercsomagokat lehetett vásárolni szinte minden papírboltban, ami egyrészt a széles termékkínálat, másrészt a különböző iskolai igények megjelenésével kiment a divatból. Még mindig kapnak tanszerlistát – jellemzően alsó tagozatban – a gyermekek, de ez iskolánként más és más eszközöket tartalmaz.

A vásárlók fele érkezik listával

Nagyjából a vásárlóink fele jön teljes listával. Van, aki csak pótlásokat vásárol nálunk, amit nem talál meg más üzletben

 – válaszolta Csehné Adamovics Anikó eladó arra a kérdésre, hogy mennyire jellemző, hogy egy helyen vesznek meg mindent a tanévkezdéshez a szülők. Kiemelte, hogy 1-8. osztályosok számára kezdőcsomagot állítanak össze, mert nem minden iskola ad listát és ez nagy segítség a szülőknek, igénylik a vásárlók.

A kezdőcsomagban az induláshoz szükséges füzetek vannak, alap termékek. Ezentúl mindenki a pénztárcájának megfelelően vásárol olcsóbb vagy drágább termékeket 

– tette hozzá Bonyhai Attila, az üzlet tulajdonosa.

Már nincs roham a füzetekért

A tulajdonos azt is elmondta, hogy a legnagyobb forgalom augusztus utolsó és szeptember első hetén van:

Rohamnak már nem nevezhető. Olyan már sosem lesz, mint volt, mert sokan praktikus okokból nagybevásárlással egybekötve hipermarketekben veszik meg az iskolakezdéshez szükséges eszközöket.

Meskó-Bostele Dzsenifer eladó elmondta, hogy gyakran megérkezik a kétségbeesett szülő – általában anyuka – aki a hosszú listáról nem biztos, hogy tudja, hogy hol keresse a pasztellkrétát.

Mi segítünk neki, és akár együtt összeválogatunk mindent, amire szüksége van. Elmondjuk, mi a különbség a különböző termékek között.

Sokan igénylik a segítséget

Bonyhai Attila szerint az elmúlt húsz évben a forgalom visszaesése és az óriási kínálat a legnagyobb változás. 

Kezdetben öt alkalmazottal dolgozott. Ennek ellenére nagyon sok a törzsvásárlójuk, szeretnek visszatérni a szakmai segítség és az eladók kedvessége miatt.

A mintás füzetek népszerűsége töretlen

Az eladók elmondták, hogy 12 év felettiek már gyakran jönnek egyedül. Kisebb gyerekek szülőkkel érkeznek vagy sokszor nem is jön a gyermek, csak a szülő a listával. A legjobban a mintás füzetek fogynak, tízből nyolcan azt választják, hiába drágább. Az olcsóbb füzeteket kevésbé keresik a vásárlók.

Mennyi az annyi?

Ha nem vásárol tolltartót vagy drágább dolgokat, akkor tízezer forint alatti összegből sikerülhet az iskolakezdéshez szükséges tanszerek beszerzése 

– ismertette a tulajdonos, de hozzátette, hogy a széles választék előnye, hogy mindenki megtalálhatja az anyagi lehetőségeinek megfelelő füzeteket, írószereket. Ha alsós a tanuló, illetve a drágább eszközökből vásárolnak, esetleg iskolatáska, tolltartó is kerül a csomagba, az már több tízezer forintos tétel is lehet.

A csomagolópapír kiment a divatból

Az elmúlt évek szembetűnő változása, hogy már nem igazán vásárolnak csomagolópapírt. Ennek több oka is van az eladók szerint. Mivel nagyrészt a mintás füzeteket vásárolják, azokat nem szükséges becsomagolni. A könyvekre átlátszó tankönyvborítót keresnek, hiszen így kérik az iskolák.

2020-tól valamennyi nappali rendszerű nevelésben-oktatásban résztvevő tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesül.

Három gyerek százezer forint

Két alsós és egy hatodikos kisfiú édesanyja Bekecs Laura. A három gyereknek a listák alapján vásárolt tanszerek – kiegészítve tornazsákkal, tornafelszereléssel, egy új iskolatáskával – majdnem százezer forintba kerültek. Laura hozzátette, hogy ők hipermarketben vásároltak és a füzeteket a gyerekek választották ki.

A középső és a legkisebb fiam sok dolgot örököl, így például nem kellett három táskát vagy három tornazsákot venni

 – mondta.

Van, aki egész évben figyel, és ilyenkor csak kiegészít

Fejes Csilla egész évben figyeli az akciókat és sok alap dolgot vásárol év közben is négygyermekes szülőként. Ilyenkor megnézik, mi az, ami van, és csak pótolják a hiányzó dolgokkal.

A szülők terheinek csökkentésére és az iskolakezdés megkönnyítése érdekében idén is hamarabb érkeztek a szeptemberben esedékes családtámogatási ellátások: a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES), a gyermeknevelési támogatás (GYET) és a családi pótlék.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában