boon.hu video

2024.08.17. 15:37

Farkas Bertalan sportrepülőtér lesz a miskolci repülőtér neve?

Sportrepülőteret terveznek Miskolcra, lakossági fórumot tartanak a jövő héten az ügyben.

Hajdu Mariann

Reptér búcsúztatót tartottak a miskolci repülőtéren 2022. április 30-án

Fotó: BOON

Sportrepülőteret terveznek Miskolcra a Csorba-tavak mellé, írtuk júniusban, amikor ennek kapcsán sürgősséggel fogadott el egy előterjesztést a miskolci közgyűlés. Mint akkor beszámoltunk róla, a tervezési szerződés jóváhagyásáról, valamint bizonyos ingatlanok kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról is volt benne szó. Akkor arról is írtunk, hogy a terület, ahová a sportrepülőteret tervezik, a Sajó töltésén túl, a régi repülőtértől néhány száz méterre van, a lakott területtől távol.

Módosításokra van szükség

Az elmúlt két hónapban nem tudtunk meg újat a tervezett beruházásról, ám most igen: 

a miskolci városháza lakossági fórumot hirdetett meg a sportrepülőtér létesítésével kapcsolatosan. A fórum augusztus 22-én, délután 3 órától lesz a Polgármesteri Hivatal Közgyűlési termében. 

A fórumot az indokolja, hogy a tervezés során szükségessé vált a hatályos településrendezési eszközök módosítása: egy általános mezőgazdasági területet légi közlekedési területté kell átminősíteni, a tervezett módosítás a területnek a 306-os főközlekedési úthoz történő kapcsolatáról is szól.

A miskolci repülés 100 éves évfordulóján

A fórumot meghirdető közleménybe csatolt dokumentációból további részletek is kiderülnek. Eszerint négy  magánszemély  összefogásával  vásárolták meg a sportrepülőtérhez a területet. A tulajdonosok, akik a MATASZ Miskolci Repülő Egyesületének a tagjai  a repülőtért üzemeltetésére együttműködési megállapodást kötöttek a MATASZ Repülő és Ejtőernyős Tagozat Elnökével.  

A  terület alkalmas  egy  1220 méterszer  100  méter  széles  munkaterület, valamint abban egy 800 méterszer 18 méteres felszálló pálya kialakítására. 

A  repülést  szerető  emberek  jelentős  anyagi  áldozatot  vállaltak azért,  hogy  Miskolc  Megyei  Jogú  Város  repülőgéppel  elérhetővé váljon,  és  az  idén  megalakulásának  100.  évfordulóját  ünneplő sportrepülés tovább folytathassa sikeres tevékenységét

 - olvasható a dokumentumban. Azt is tartalmazza, hogy a leendő repülőtérnek már a neve is megvan: Magyarország   első   űrhajósa,   Farkas   Bertalan ígéretet  tett  arra,  hogy  a  repülőtér megvalósítása esetén engedélyezi, hogy a repülőtér viselhesse  a nevét. A befektetők a dokumentum szerint abban is bíznak, hogy a térség a sportrepülőtérrel turistákat és befektetőket is jobban vonzhat majd.  

Két éve nincs repülőtere Miskolcnak

Mint korábban beszámoltunk róla, a sportrepülési lehetőség 2022 áprilisának utolsó napján szűnt meg Miskolcon, amikor bezárták a repülőteret, a területen a Bosch építkezik. A Borsod Megyei Repülő Klub sportrepülői egy ideig Mezőkövesden tudtak repülni, de egy ideje ez a lehetőség is megszűnt, jelenleg Makláron tudnak legközelebb a repülésnek hódolni.

 

További két fórum

Augusztus 22-én egyébként további két lakossági fórumot tartanak a Polgármesteri Hivatal Közgyűlési termében. Egy Miskolctapolca területére tervezett, „Tapolcaliget”  fantázianevű társasház építése kapcsán 15:15-kor kezdődik a fórum egy üzletház - a Pesti út mellé tervezik - építésével kapcsolatosan pedig 15:30-kor. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában