boon.hu video

2024.08.23. 17:30

Küszöbön a felújított harsányi felüljáró átadása - képekkel, videóval

Egy figyelmetlen trélervezető jóvátehetetlen félmilliárdos kárt okozott. A felújítás miatt hónapokon át használhatatlan volt Miskolcon a harsányi közúti felüljáró.

Szaniszló Bálint

Már szinte teljesen kész a harsányi felüljáró

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A 3-as utat átívelő harsányi közúti felüljáró sorsa azon az évekkel ezelőtti napon pecsételődött meg, amikor - ahogy a boon.hu is beszámolt róla, egy munkagépet fuvarozó, nehézgépszállító tréler haladt a 3-as főúton Miskolc belvárosa felől az M30-as autópálya irányába. 

Dolgoznak a harsányi felüljáró építői
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A túlméretes szállítmány sofőrje figyelmen kívül hagyta a város határában lévő harsányi felüljáró előtt a 4,5 méteres magasságkorlátozó közúti jelzőtáblát és nagy sebességgel a hídnak ütközött. A ütközés következtében a szállítójármű platóján lévő munkagép a híd 15 tartógerendájából 13-at súlyosan megrongált: lényegében összetörte azokat.

Nem volt útvonalengedély 

A magyarországi közlekedési szabályok szerint a hazai közutakon a 4 méter magasság feletti járművek kizárólag útvonalengedély birtokában és csak a kiadott engedélyben megszabott útvonalon közlekedhetnek. A harsányi balesetet okozó járműszerelvény azonban nem rendelkezett ilyen engedéllyel. Megtörtént a baj... 
A megrongálódott harsányi hídon a balesetet követően az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. vizsgálatot végzett, majd külső szakértői véleményt is kért. A szakértői vélemény megállapította, hogy a híd középső, 3-as főút feletti nyílását nem lehet kijavítani, azt teljesen át kell építeni. A felüljárón közlekedési korlátozásokat vezettek be a megsérült részen.   

2024-re a tervezési és építési közbeszerzési eljárások is sikeresen lezajlottak, így elkezdődhettek a munkálatok. A beruházás állami, központi költségvetési forrásból valósul meg, melynek értéke több mint nettó 511 millió forint.

Itt a befejezés  

A megrongálódott harsányi felüljáró rekonstrukciós munkálatai 2024. április 5-én, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában kezdődtek. A felújítás idejére kialakított új forgalmi rend április 6-án lépett érvénybe. A felüljárót magát teljesen lezárták, az alatta áthaladó 3-as főút forgalmát elterelték. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályától megtudtuk, hogy a projektet a kivitelező készre jelentette, a műszaki átadás-átvételi eljárás is elindulhatott. Az átépített felüljáró ünnepélyes záró projektbemutatója augusztus 27-én, kedden 14 órakor lesz. Az eseményen részt vesz Bói Lóránd, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkára, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és Peiker Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vármegyei igazgatója. 
Az átépült híd közforgalomnak történő átadása és az eredeti forgalmi rend visszaállítása az előzetes tervek alapján 2024. augusztus 31-én és szeptember 1-jén történik meg.  

Folyamatban a kárrendezés  

Joggal vetődött fel a kérdés, hogy amennyiben ismert a károkozó, aki megrongálta a felüljárót, akkor a sofőrnek, a jármű tulajdonosának, vagy jármű kötelező biztosításának kellene fizetnie a helyreállítás félmilliárdot meghaladó költségeit.     Ezzel kapcsolatban Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt kommunikációs osztályának vezetője elmondta, hogy a harsányi felüljáró felújítását a 2024. évre biztosított költségvetési forrásból fedezi a társaság. A károkozó gépjármű felelősség-biztosítójával a kárrendezés folyamatban van, a kárelőleg kiutalása már megtörtént a társaság részére.  

Természetesen mindent megtesznek szakembereink annak érdekében, hogy a károkozó biztosítójával további kártérítési összeget tudjunk érvényesíteni - fogalmazott az osztályvezető.

További videós tertalmainkért keresse fel youtube csatornánkat itt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában