Enyhíti az asztmát

2024.08.05. 07:00

Így gyógyít a Szent István-barlang Fekete terme

A 25 fő befogadására alkalmas terem enyhíti az asztma tüneteit és más légúti nehézségeket.

Édes Richárd

Forrás: Bükki Nemzeti Park

A barlang egész területén jótékony hatású a levegő. A Fekete-terem azonban a barlang legvégén található, ahová a legkevésbé tud szennyeződés bejutni. Polgár Anasztázia, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által működtetett Szent István- és az Anna-barlang vezetője beszélt a lillafüredi barlang gyógyító terméről.

Az emberek szeretnek barlangba járni

Polgár Anasztázia szerint mindig csodás élmény belépni egy barlang ősi cseppkőképződményei közé: „A túrázók előszeretettel látogatják a Szent István-barlangot. Ez egy kis ékszerdoboz a Bükk szívében! A Bükk erdeinek szépsége mellett sokan kíváncsiak arra, milyen kalandos élmények rejlenek a föld mélyén, a barlangokban. Szeretik ezt a barlangot, mert sokféle cseppkő, szemet gyönyörködtető oldódási forma látható itt.”

A Szent István-barlangban a túra meglehetősen rövid, mindössze 170 méteres a hosszúsága. Nagyjából 30 perc alatt lehet végigmenni rajta egy idegenvezető segítségével. És kialakítottak benne egy különleges termet, ahová egyre többen jönnek gyógyulni.

A Fekete-terem enyhíti az asztma tüneteit és a légzési problémákat

– Általában olyan betegek érkeznek hozzánk, akik a tavaszi és őszi szmogos időszakban küszködnek légzési nehézségekkel, súlyosabb esetekben asztmás betegséggel. A Fekete-terem levegője kitisztítja látogatóink légútjait, feloldja az ott rekedt váladékot – ismertette a barlang gyógyító hatását Polgár Anasztázia.

Korábban két miskolci kórházzal együttműködve, szervezett csoportokban érkeztek a betegek a barlangterápiára. Az Erzsébet Kórház pulmonológiai rehabilitációs osztályáról jöttek a légzőszervi nehézségekkel küzdő felnőttek, a gyermekek pedig a GYEK pulmonológiai kezeléséről érkeztek. A 2020-as Covid-19 járvány óta azonban ez a lehetőség kihasználatlan, de idén nyáron a Fekete-terem megnyitotta kapuit azok előtt a gyógyulni vágyók előtt, akik önszántukból jönnek a légzési nehézségeikkel.

A Szent István-barlangban lévő Fekete-terem enyhíti a tüneteiket, felgyorsítja a gyógyulás folyamatát. A barlangban töltött idő, terápiás programok segítenek a tünetek enyhítésében. A Fekete-teremben a turisták sem zavarják a betegeket, ugyanis a Szent István-barlangba érkező, cseppkövek iránt érdeklődő látogatók elől elzárt területen található.

A több évtizedes tapasztalat szerint felnőtt látogatóknak 15 napos barlangi tartózkodás javasolt, amelynek során, napi szinten másfél órát tartózkodnak a Fekete-teremben 3 hetes lebontásban, és ez már jelentősen javíthat a légzési nehézségeiken. A gyermekek számára ehhez képest 1-2 hetet javasolnak a szakemberek szintén napi másfél órás barlangi tartózkodással, mert az ő légzési problémáik gyakran könnyebben gyógyulnak.

A hideg pára gyógyítja a légzést

– Az egyik barlangunkban járó szülő említette, hogy amikor a gyermekének asztmás rohamai vannak, javít a helyzeten, amikor nyitogatják neki a hűtő ajtaját, jót tesz neki a hideg párás levegő – mutatott rá a hideg pára gyógyító hatására Polgár Anasztázia.

A Szent István-barlangban a levegő folyamatosan 10 Celsius fok körül van, Polgár Anasztázia kiemelte: aránylag hideg hőmérsékleten nagyon magas, körülbelül 97-98%-os a relatív páratartalom.

A Fekete-terem levegőjében magas koncentrátumban, oldott állapotban jelenik meg a magnézium és kálcium. Az ehhez hasonló anyagokat általában tablettában vagy injekcióval szokták bejuttatni az emberi szervezetbe. A magnézium és a kálcium is hasznos a légzési nehézségek enyhítésében, melyeket a Fekete-teremben az emberek a hideg párában oldva, stresszmentes környezetben, kellemes pihenéssel összekötve tudják belélegezni.

A gyógyterem a barlang elszigetelt részén található

A Fekete-termet hivatalosan 1991-ben nyilvánították gyógyteremmé. Kialakítottak a Szent István-barlangban egy olyan területet, amelyet jobban le tudtak választani a turisták közkedvelt útvonalairól, így békésebb körülmények között gyógyulhatnak az itt lévő betegek.

– Az egész Szent István-barlangban a Fekete-teremben található a legjobban megszűrt levegő. Itt a legmagasabb a páratartalom is – tudtuk meg a barlang vezetőjétől.

– A Fekete-terem elhelyezkedése nagyon szerencsés olyan szempontból is, hogy távolabb található a barlang turisták által látogatott részétől, mert a sok mozgás pollent, port hozhat be. Ezért tudja a terem a lehető legjobban fenntartani a betegek számára fontos gyógyító körülményeket, így tud segíteni a felső légúti megbetegedések enyhítésében.

A Fekete-teremben egyszerre 25 vendég fér el kényelmesen. Az oda való eljutáshoz barlangi vezető szükséges.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában