Vízhelyzet

2024.08.22. 07:00

Ismét nőtt a szennyezés a Sajóban

Két és fél év telt el azóta, hogy rozsdaszínűre színeződött a Sajó, amelynek vizébe az alsósajói vasércbányából folyik szennyezett bányavíz. Átmeneti javulás után az év első felében ismét romlottak a mutatók, egyre több szennyező anyagot mos magával a víz. A napokban a bányában ismét munkához láttak a bányamentő szolgálat munkatársai, de úgy tűnik, megint nem születik olyan megoldás, amely végérvényesen lezárná ezt a problémát – számolt be róla a ma7.sk.

Boon.hu

A Sajó Alsósajónál 2024 júliusában

Forrás: ma7.sk

Köztudott, az alsósajói vasércbányából kifolyó, rengeteg vasvegyületet, valamint más veszélyes nehézfémeket, nikkelt, mangánt, cinket vagy arzént tartalmazó bányavíz 2022 eleje óta szennyezi a Sajó vizét. Egy fél év elteltével ugyan a folyóba jutó bányavíz mennyiségét sikerült csökkenteni, de a szennyezést teljesen megállítani nem tudták.

Romlott a bánya állapota is

Az elmúlt hónapokban rosszabbra fordult a helyzet, a korábbi másodpercenkénti 2 literről 5 literre növekedett a folyóba jutó szennyezett víz mennyisége. Emellett a bánya műszaki állapota is romlik, több helyen beomlott a vájatok teteje, a víz elvezetésére szolgáló csövek és az ideiglenes gátak állapota is rosszabb lett. Emiatt a kormány június elején 1,5 millió eurót különített el a probléma megoldására. Elsősorban arra, hogy megakadályozzák a víz lefolyását a bánya alsóbb szintjeire, ahonnan már szennyezetten kerül ismét a felszínre, majd a Sajóba – folytatódik a cikk.

A bányamentő szolgálat június folyamán helyzetfelmérést végzett a bányában, a napokban pedig nekiláttak a legégetőbb munkálatoknak. Stanislav Paulík, a Központi Bányamentő Állomás igazgatója arról tájékoztatott, dolgoznak a József-tárnában, ahol egyebek mellett előkészítik a terepet a betonozáshoz, a csövek lefektetéséhez, illetve a Márta-tárnában elkezdődött a gát építése, melynek az lesz a feladata, hogy felfogja a szennyezett vizet, amit aztán elvezetnek.

Ismét narancssárgás, rozsdaszínű a Sajó

Varga Tibor sebész, a Szlovák Horgász Szövetség rozsnyói szervezetének vezetőségi tagja, a Sajó megmentéséért küzdő aktivisták egyike rámutatott, az elmúlt időszak viszonylag szárazabb időjárása következtében alacsonyabb a folyó vízállása, s a kifolyás utáni néhány kilométeren ismét narancssárgás, rozsdaszínű a Sajó, hasonló, mint 2022 nyarán. Hozzátette, az arzén szintje is növekedett a vízben, amit az állami geológiai intézet mérései is megerősítettek.

Összességében azt mondhatjuk, most sokkal rosszabb a helyzet, mint egy évvel ezelőtt. Igaz, hogy 2022-ben elvégezték a bányamunkákat, amivel körülbelül 80 százalékkal sikerült csökkenteni a Sajóba jutó víz mennyiségét, 2 literre másodpercenként. Csakhogy, azóta megváltozott a helyzet, ez a mutató több mint megkétszereződött, és folyamatosan növekszik – mondta Varga Tibor. Hozzátette, a válságstáb korábbi ülésén elhangzott, hogy két liter alá kerülni egyszerűen lehetetlen, több kilométernyi alagútról van szó, oda valamilyen úton-módon bejut a víz. Az a lényeg, hogy ne az erősen szennyezett, hanem a megtisztított víz folyjék a Sajóba.

Várják a vizsgálat eredményét

A horgászok rendszeresen segédkeznek annak kivizsgálásában, hogy a szennyező anyagokból mennyi kerül be a folyóban élő halak szervezetébe. Nemrég is így tettek, halakat fogtak az érintett szakaszon. A hivatalos eredményeket még nem tették közzé, viszont az előzetes információk szerint nagyon rossznak mutatkoznak – számoltak be a cikkben.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában