Kántorképző

2024.08.04. 12:00

Megduplázódott a tavalyi táborlétszám Sárospatakon

Negyven fiatal vett részt idén a Sárospataki Református Gimnázium Egyházzenei- és Kántorképző Táborán.

Bódisz Attila

Próba a táborban

Fotó: Bódisz Attila

Bár nyáron jobbára csendes a Sárospataki Református Kollégium épülete, július második felében közel egy héten keresztül mégis énekszótól és muzsikától voltak hangosak az ódon falak. Idén is megrendezték ugyanis a már hagyományosnak nevezhető Sárospataki Református Gimnázium Egyházzenei- és Kántorképző Táborát, amelynek programjain és kurzusain mintegy negyvenen vettek részt.

Határon túlról is

Az egy hetes programsorozat legtöbb résztvevője a Tiszáninneni Református Egyházkerülethez tartozó gyülekezetekből érkezett Sárospatakra, de voltak érdeklődők az ország más területeiről, valamint a határokon túli, magyar lakta vidékekről is. A tábor az egyházi zenekultúrába igyekezett mélyebb betekintést adni a résztvevőknek – közölte lapunkkal Bereczki Róbert, a Tiszáninneni Református Egyházkerület Egyházzene igazgatója, a Sárospataki Református Kollégium Kórusának vezetője. A résztvevők tanultak kórusműveket, gyülekezeti énekeket és betekintést nyerhettek az egyházi zenéhez párosuló hangszerek világába is. 

Örömteli közösségi élmények

Hozzátette: a mindennapi kóruspróbákon, valamint orgona, harmónium, egyházi ének-zeneismeret és karvezetés foglalkozásokon túl a fiataloknak lehetőségük volt kikapcsolódásra is. Kirándulások, kiszállás, bográcsozás és a közös éneklés erősítette tovább a minőségi, örömteli közösségi élményeket. Kirándulást tettek Miskolcra és Egerbe, ahol templomi orgonák működésével ismerkedhettek a diákok, sőt ki is próbálhatták a hangszereket.

A zenei igazgató azért tartja kiválónak a szakmai épülésben a tábori körülményeket, mert – mint mondta – ilyenkor nem telik el több nap két próba között, mint tanév közben és így intenzívebben lehet megtanulni egy-egy művet.

Barátságokat is kötöttek

Mindezek mellett a szabadprogramok, a bográcsozás, az esti alkalmak mind lehetőséget teremtettek arra is, hogy a résztvevők barátkozzanak, beszélgessenek és közösséggé formálódjanak – fűzte hozzá Bereczki Róbert. A tábor résztvevői felléptek például a kovácsvágási református templomban is, az egész hetes programsorozatot pedig a sárospataki református templomban, a vasárnapi istentisztelet keretében bemutatott koncerttel zárták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában