boon.hu video

2024.08.09. 17:30

Megválasztották Miskolc Polgármesterének Borát - Fotók, videó

A Miskolc Polgármesterének Bora 2024. évi borversenyt augusztus 9-én, a délutáni órákban rendezték meg az Avasi Présházban. Az eredmény ugyan megszületett, de annak kihirdetésére még várnunk kell.

Boon.hu

Dolgozik a zsűri: melyik lesz a legjobb bor?

Fotó: Vajda János

Borversenyt hirdetett idén Miskolc városa a Miskolc és Környéke Hegyközséggel és a Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesülettel közösen.  A borversenyre kizárólag a Bükki Borvidéken működő hegyközségek közigazgatási területén készült borokkal lehetett nevezni. A nevezett mintának meg kellett felelnie az OBV részvételi szabályzatában foglaltaknak. A nevezett bor forgalomba hozatali engedéllyel kellett, hogy rendelkezzen és a mintából a nevezés napján a termelőnek legalább 250 palackkal kellett rendelkeznie. A nevezés augusztus 6-ától indult és augusztus 7-ig, 16 óráig tartott.

Öt kategóriában neveztek 

A borverseny elnöke Hunyadi Judit, a Miskolc és Környéke Hegyközség Hegybírója megnyitójában köszöntött minden zsűritagot, majd ismertette a kategóriákat, amelyből kiderült, hogy natúr bor, fehér bor, vörös bor, desszert illetve hobbi borász kategóriában versenyezhettek a nevezők az Avasi Présházban.

Nem a polgármester dönt

Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok és a borverseny ötletgazdája kérdésünkre elmondta, hogy az idei évben 26 bor pályázott, ebben van 6 palack vörös, 3 palack desszert bor a többi fehér bor, ami megoszlik, mert az egyik fele az úgynevezett natúr borok, a másik a palackos borok. Azt is megtudtuk, hogy Miskolc Város Bora verseny két évente, a Miskolc Polgármesterének Bora évente van. A tanácsnok érdeklődésünkre azt is hozzátette, hogy az elnevezés ellenére a polgármester nem vehet részt a zsűrizésben, a döntés abszolút szakmai alapon történik.

Jelenleg a 26 tételből 14 a fehér bor, tehát ott lesz a legnehezebb a kiválasztás. Tavaly vörösbor kategóriában a görömbölyi Nagy Zsolt kékfrankos vörösbora vitte el a pálmát mindenki megelégedettségére

 – tette hozzá Borkuti László.

Feltörekvő borászok is mérkőznek

Ebben az évben lehetőség nyílt azoknak az avasi, illetve bükki feltörekvő borászoknak is a boraik megmérettetésére, akiknek nincs még borászati üzemengedélyük, így nem hozhatnak még bort forgalomba. Ezeket a borokat külön kategóriában értékelik, ha kiemelkedő bortételt talál a zsűri, akkor a pályázó a továbblépésre biztatva Polgármesteri Különdíjban részesülhet.

Az eredményhirdetés és a díjak átadása a Bükki Borok Napján, augusztus 17-én, délután 6 órától lesz az Avasi Présháznál.

@boon.hu

#foryou #borverseny #miskolc #polgármesterbora

♬ eredeti hang – boon.hu - boon.hu

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában