Tragédia

2024.08.31. 11:30

146 éve pusztított Miskolcon az árvíz

A miskolci Szinva patak áradása csaknem háromszáz ember életét követelte 1878. augusztus 31-én. Ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó árvíz a legújabb kori magyar történelemben.

Boon.hu

Ma már elképzelhetetlen, hogy a megáradó Szinva emberéletet veszélyeztessen

Fotó: Vajda János

Miskolc történetének legsúlyosabb elemi csapása, a nagy árvíz 1878. augusztus 31-én zúdult a belvárosra. A rendkívül csapadékos nyár végén, augusztus 30-án este néhány óra alatt hatalmas mennyiségű eső esett. 

Néhány óra alatt pusztított a víz

A Bükkből lezúduló víz úgy felduzzasztotta a Szinva és a Pece patakokat, hogy éjfélkor kiléptek a medrükből. A víztömeg meg-megakadt az útjába kerülő hidakban, malomgátakban, házakban, majd elsodorta az építményeket, egyre nagyobb mennyiségű hordalékot halmozva fel, szűkítve a víztömeg útját. 

Miskolc belvárosában percenként fél métert emelkedett az ár, elöntve a korábban biztosan száraznak gondolt helyeket is. Volt, ahol hat méter magasan állt a víz, az álmukból felriadó embereknek nem sok esélyük volt menekülni. Nem álltak rendelkezésre a mentéshez szükséges eszközök, a hatóságok tehetetlenül szemlélték a zűrzavart és a pusztítást. 

Mindenhol holttestek és romok

Az ár néhány óra alatt elvonult, de a pusztítás mértéke hatalmas volt. Mindenhol holttestek és állati tetemek hevertek. A mai Búza téren tárolt kukorica- és búzakészletek megsemmisültek. Az árvíz letarolta a mai Madarász Viktor, Kossuth, Széchenyi, Palóczy László és Ady utcát, minden hidat elsodort, romba döntötte a kórházat, a katolikus elemi iskolát és a minorita rendházat. 

szinva001
A Miskolcot és környékét ért esőzések miatt a Szinva patak vízszintje az elmúlt években is többször veszélyesen megemelkedett. Fotónk 2024 június 10-én készült
Fotó: Vajda János

A város 2972 épületéből 2182 rongálódott meg, 698 ház vált lakhatatlanná. Az árvízben 277 ember halt meg, de a környékbeli településekkel együttvéve az áldozatok száma elérte a négyszázat, legtöbbjüket szeptember 2-án temették el.

Újjá kellett építeni a várost

Országszerte adakozás indult a város megsegítésére, még Ferenc József és Erzsébet királyné is küldött pénzadományt. A befolyt összeg csak a károk töredékét fedezte, így Miskolcnak gyakorlatilag egyedül, saját erőből kellett újjáépítenie belvárosát. A károsultak megsegítésére adták ki a Miskolcz gyásza 1878. augusztus 31. című emlékkönyvet, amelyben egy miskolci fényképész, Szinay István tíz felvétele is megjelent. Az árvíz nyomán készült az első ismert olajfestményt Miskolcról. Telepy György táblaképét a Herman Ottó Múzeum képtárában őrzik. 

koszoruzas-09-aj
Az árvízi emlékmű a Szent Anna téren
Fotó: BOON

A nagy árvíz ötvenedik évfordulóján, 1928-ban a Szent Anna téren Gárdos Aladár emlékművét avatták fel. Az ár magasságát egykor számos jelzés örökítette meg, némelyikük még ma is látható, többek között a megyeháza és a színház falán.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában