Rejtély

2024.08.02. 11:32

Megtaláltuk, aki utoljára látta a miskolci húszemeletest

Nyomára jutottunk, de valójában még mindig nem tudni, mi történt Miskolc ikonikus épületének makettjével.

Szaniszló Bálint

Két csavar. Ennyi maradt a húszemeletes miniszobrából

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Mint a boon.hu részletesen foglalkozott vele, a tavaly felújított avasi kilátó egyik újdonsága, hogy a kilátóterasz párkányán tizenhárom miniszobrot helyeztek el, amelyek a város érdekes, híres épületeit ábrázolják. Az avasi kilátó miniszobrocskáinak alkotója Országh Gábor iparművész, akit a miskolci önkormányzat bízott meg a munkával.  

A húszemeletes miniszobor hűlt helye mellé egy Lego-tornyocskát helyezett el az ismereten
Forrás: Facebook

Mint megtudtuk, eredetileg húsz városi nevezetes épületet választottak ki, de a végső szám tizenhárom lett.

A miniszobrokat, bronzból készült maketteket úgy helyezték el az avasi kilátó párkányán, hogy messzire tekintve meg lehessen találni eredeti mását.

Hűlt helye a húszemeletesnek 

Az avasi kilátó miniszobrainak egyike a város ikonikus szocreál épületét, a Szentpéteri kapuban található húszemeletes bérházat ábrázolja. A város legmagasabb lakóépületétről azt lehet tudni, hogy a város liciten eladta egy budapesti befektetőnek és - feltehetőleg - újra lakásokat alakítanak ki benne. 

A kilátó párkányán, mint a város egyik híres épülete,  a húszemeletes méltó helyen van, vagy inkább volt. Ugyanis hetek óta nyoma veszett a kilátó párkányán a mini húszemeletesnek. Az avasi kilátóra látogatók a húszemeletest megformázó miniszobor helyett csak két kiálló csavarvéget és ragasztómaradékot talál.

A szobrocska eltűnésének részleteit a mai napig nem tudtuk. A szóbeszéd szerint egyszerűen ellopták...

Ő szólt, hogy baj van 

A boon.hu témáról szóló cikkének megjelenése után jelentkezett egy miskolci polgár. A következőt írta: "Az eltűnt 20 emeletes makettjével kapcsolatban keresem meg önt. Július 10-én reggel, valamivel  8 óra után jártam a kilátóban. Akkor láttam, hogy a szóban forgó dísz ott van, de nincs rögzített állapotban. Sem a ragasztás, sem csavarok nem tartották. Ekkor lementem és a kilátó előtt dolgozó csapat vezetőjének szóltam. Az egyik munkással visszamentük a teraszra érte. Kértem, hogy juttassák el valakihez, aki illetékes. Többet nem tudok a sorsáról." 

Egy lépéssel talán közelebb jutottunk az eltűnési rejtély megoldásához, de az ominózus miniszobrocska további sorsa egyelőre homályba vész. Reménykedhetünk, hogy az elveszett húszemeletes előbb-utóbb előkerül... 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában