Megdöbbentő

2024.07.31. 11:30

Hűlt helyét találtuk a miskolci húszemeletesnek - képekkel

Kerestük, de hiába. Eltűnt Miskolc ikonikus épülete, a jelenleg üresen álló húszemeletes bérház.

Szaniszló Bálint

Hová tűnt a húszemeletes?

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A felújított és 2023. év végén átadott avasi kilátó egyik látványos újdonsága, hogy az emeleti kilátórész párkányán tizenhárom miniszobrot helyeztek el: a város híres templomai, a Diósgyőri vár, a Palotaszálló, és például a kohászat gyáraira utaló makett is helyet kapott a miniatűr városi látványosságok között.

Az avasi kilátó miniszobrocskáinak alkotója Országh Gábor iparművész, aki annak idején a boon.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy a miskolci önkormányzat építési osztályáról keresték meg, hogy készítse el a "turistacsalogató látványosságokat".  

Ilyenek a miniszobrok az avasi kilátó párkányán
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Érdekesség, hogy a fővárosban több helyen is vannak miniszobrok, sőt 2023. óta a megújított Miskolctapolcán is található egy egész sor. A tapolcai szobrocskák alkotója más volt.

Húszból lett tizenhárom 

"Eredetileg húsz nevezetességet választott ki a városháza, de megvizsgálva a helyszínt meg a  pénzügyi lehetőségeket, ez tizenháromra redukálódott. A legjellegzetesebb épületeket választottuk ki, a legtöbbjük templom, de ott van köztük a Diósgyőri vár, a Barlangfürdő, vagy épp a Palotaszálló is. 

Igyekeztünk abba az irányba felállítani, amerre találhatók a városban, bár bonyolította a helyzetet, hogy sok közülük elég közel van egymáshoz a belvárosban. De ez egyben arra is rámutat, hogy Miskolcon milyen sok a nevezetesség viszonylag kis helyen, úgyhogy könnyen be is járhatóak" - foglalta össze a lényeget Országh Gábor.

Az épület karaktere volt a lényeg 

Mint megtudtuk, az avasi szobrokhoz a legmodernebb módszereket használták. Térbeli maketteket készítettek az épületekről, utána kinyomtatták műanyagból. Ezt használták pozitív formaként, amelyet utána átforgattak bronzba. 

"Figyelni kellett az arányokra, a tömegre, és arra, hogy az épület karaktere leginkább visszajöjjön - mondta az alkotó a boon.hu-nak. - Jól sikerült a Deszkatemplom, vagy az ortodox templom tömegét megtalálni. Előfordult, hogy az érintett épületekhez a valóságban más házak is kapcsolódnak, ilyenkor nehezebb volt a dolgunk, mint például a színháznál. De mindenütt próbáltuk a lehető jobban megtartani az épület karakterét."

Hová tűnt a húszemeletes? 

Az avasi kilátó miniszobrainak egyike a város ikonikus épületét, a Szentpéteri kapuban található húszemeletes bérházat ábrázolja. A húszemeletesről azt lehet tudni, hogy "papíron" eladta a város egy budapesti befektetőnek és - feltehetőleg - újra lakásokat alakítanak ki benne. Mindezek ellenére méltó helye van a kilátó párkányán, mint a város egyik híres - hírhedt - épülete.  

Két csavar. Ennyi maradt a húszemeletes miniszobrából
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Most azonban hiba csúszott a rendszerbe, mert hűlt helyét találtuk csak a húszemeletesnek. Legalábbis az avasi kilátónál. 

Aki felmegy a kilátó teraszára, az egykor a húszemeletest megformázó miniszobor helyett csak két kiálló csavarvéget és ragasztómaradékot talál.  

A szobrocska eltűnésének részleteit nem tudjuk. Az egyik szóbeszéd szerint ellopták, a másik szerint az történt, hogy meglazult a szobor és inkább leszedték, hogy ne essen áldozatul enyveskezűeknek. Ha így van, van esély, hogy újra feltűnjön a kilátó párkányán a húszemeletes. Várjuk az eredményt! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában