Hétvégi program

2024.08.17. 17:30

Mádon jártunk a Nyílt Pincék Napján: „Itt nem lehet rossz bort inni” - fotók

A Rákócziak történelmi kúriáján ízleltük meg a mádi bor nemességét.

Édes Richárd

Koccintás Mádon

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Mád szívében, egy restaurált épületben, a Rákócziak egykori rezidenciáján kóstoltam meg a helyi furmintok egyik kuriózumát: a Rákóczi-Aspremont kúriában működő mádi Barta Pincészetben, egy elegáns vidéki borászatban a Nyitott Pincék Napján. 

A pincészet egy főúri kúriában működik

Az udvarház kezdetben egyszintes, egyszerű gazdasági épületként működött, ám az idők során egyre jelentősebbé vált, míg végül barokk stílusjegyeket hordozó főúri kúriává alakult.

Rákóczi Juliannának és férjének, Aspremont Ferdinánd Gobert grófnak köszönhetően az épület több felújításon is átesett az 1700-as években, így nyerte el mai formáját. 

A Rákócziak XVI-XVII. században épült egykori birtokán három szálláshelyet alakítottak ki. Külön lakosztályokat biztosítanak a vendégek számára, egy elegáns szivarteremmel együtt. Évente néhány alkalommal exkluzív borvacsorát tartanak a kúriában, az itt megszálló vendégek pedig különleges borkóstolókon vehetnek részt. És én is kaptam egy kis ízelítőt a Barta Pincészet borainak zamatából.

Megkóstoltam a 2022-es Öreg Király Dűlő furmintját

Tóth Ádám, a Barta Pincészet borásza megkínált a 2022-es Öreg Király dűlő furmint borával. 

A bor egy egészen speciális területről származik. Már több száz éve szőlőt művelnek ezen a területen, de a kommunizmus idején kivágták ezt a területet, kimaradt a „féktelen permetezés” időszakából. Lassan 20 éve visszatelepítették a területet. Azóta nem használnak itt gyomirtószereket, így borászati és szőlészeti szinten is egy minősített bioültetvényről beszélhetünk

- mutatta be a furmintot a borász. 

A pincészetben nagy tiszteletben tartják a szőlő természetes aromáját, és nem rontják el ezt a minőségi zamatot vegyszerekkel. Nagyon speciális a dűlő organikus karaktere és talaja, amely a Mádi dűlő szélén található. 

A nagy forróságban a 2022-es Öreg Király Dűlő Furmint egy kellemesen száraz, ásványos zamatú furmint, aminek minden kortya kivételesen jólesett a 36 fokos hőségben. Érezhetően kirajzolódott benne a szőlő esszenciálisan tiszta áramlása, komplex savasság vezeti a kortyait. 

Nyáron száraz borok, télen édesek a nagy kedvencek

Takács Bernadett a párjával együtt érkezett a Barta Pincészetbe, hogy a Nyitott Pincék Napján megkóstolja a legjobb borokat: 

Én főleg a száraz fehérborokat kedvelem. A Magnum egy nagyon kedves tétel számomra, így azt bárkinek jó szívvel tudom ajánlani. Szép, aromás, könnyen iható. Itt nem lehet rossz bort inni, bármelyiket is választja az ember.

Takács Bernadett a párjával együtt nagyon szeret buborékos tételeket inni, ebben a pincészetben szerinte ezeket sem szabad kihagyni. Időnként az édesebb borok felé is el szoktak kanyarodni, azonban ez inkább a hűvösebb téli időszakban jellemző. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában