boon.hu video

2024.08.15. 17:30

Mákvirág: Maga a megszelídített édesség - képekkel, videóval

A tervek szerint a napokban akár 3000 is készülhet belőle, és megtalálja a tökéletes egyensúlyt a feketeribizli fanyarsága, a fehércsoki édessége és a mákos piskótás ízek között.

Édes Richárd

Utolsó simítások

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Balga Tibor, a Kisgergely Cukrászda cégvezetője és Horváth Zsolt mestercukrász bevezetett minket a Mákvirág készítésének rejtelmeibe. Balga Tibor szerint már jó előre el kellett kezdeni az alapanyagok beszerzését a Mákvirághoz. 

 Horváth Zsolt mestercukrász az idei ország tortájával
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

„Minden évben bizonyos megkötöttséggel indul az ország tortájának versenye. Előre meghatározott, milyen gyümölcsöket, esetleg olajos magvakat kell felhasználni az elkészítéséhez, mindig változnak ezek a kritériumok a versenyben.”

Ribizli és mák 

Idén a feketeribizli került előtérbe, aminek Balga Tibor nagyon örült, mert ez az egyik kedvenc gyümölcse. A Mákvirág tortába készül egy zselés betét, és szintén különlegesség benne, hogy fekete szezámmagból készítettek bele egy ropogós réteget, ami a cégvezető szerint nagyon jól illik a Mákvirág zamatához. Persze olyan „csavarok” is vannak benne az alapanyagok tekintetében, amelyeknek nehéz a beszerzése, mint a rózsavíz és a máklikőr.  

A Mákvirág Balga Tibor szerint különösen ajánlott a fekeribizli rajongóinak, mert ezt a tortát kifejezetten az ő ízlésükre tervezték.

Miért titok a recept? 

„Évről évre kialakul egy nagy probléma: ha a verseny meghirdetése után kitudódik, milyen torta nyert és milyen összetevők kellenek hozzá, akkor hirtelen az összes cukrászat elkezdi felvásárolni ezeket az alapanyagokat, és alapanyaghiánnyal kell szembesülnünk. Mi már hamarabb megtudtuk a pontos összetevőket, hogy több időnk legyen felkészülni a Mákvirág augusztus 19-i debütálására a Kisgergely Cukrászdában” - beszélt a torta készítésének hátteréről Balga Tibor.

2500-3000 szelet készül 

Horváth Zsolt mestercukrász elmondása szerint a 2024-es ország tortája egyáltalán nem bonyolult, ellenben meglehetősen időigényes feladat. Korábban is volt már mákos ország tortája, a 2012-es Szabolcsi almás  máktorta, azonban a Mákvirág a feketeribizlis zamatok miatt sokkal fanyarabb „mákos” előfutáránál.  

A Kisgergely Cukrászdában már készülnek a 4 napos ünneppel várhatóan felpörgő érdeklődésre az ország tortája iránt, hiszen a Mákvirág hivatalosan augusztus 19-én debütál a cukrászdában. A nagy érdeklődésre való tekintettel mennyiségileg Horváth Zsolt elmondása szerint úgy terveznek, hogy 2500-3000 szeletet készítenek majd belőle.   

Még nem lehet tudni, meddig marad majd a Kisgergely Cukrászda kínálatában a Mákvirág. Ez mindig attól függ, hogy a vásárlók részéről mennyire van rá kereslet. Ha nagy lesz rá az érdeklődés, akkor továbbra is maradni fog a palettán, és folytatódik majd a gyártása. Rendelésre csinálnak majd belőle Mákvirág tortát, csak nem biztos, hogy tortaszelet formájában is mindig a pultban lesz.

Ízek kavalkádja 

Horváth Zsolt bevezetett minket a Mákvirág elkészítésének fortélyaiba.  

Íme a kész torta
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A torta tésztája egy mandulalisztes mákos tészta. A fehércsokoládé egy ínyenc réteggel gazdagítja a tortát, a mákolaj pedig a torta ropogós részét erősíti. Az előrefőzött feketeribizlizselé sem maradhatott ki a készítés során, mert ez adja a Mákvirág gyümölcsös textúráját. A mestercukrász máklikőrből cukorral és vízzel összekeverve egy különleges szirupot készített, ami még tovább árnyalja a Mákvirág zamatát.  

A feketeszezám grillázs különleges ízeket kölcsönöz a Mákvirágnak, és az a cél, hogy a krémes lágy textúra egyensúlyba kerüljön a ropogós réteggel. 
A tortaszeletre egy fehér csokis feketribizlis krém került, végül pedig mákkal szórta meg a mestercukrász, hogy a Mákvirág elnyerje aromái végső kiteljesedését.

Megkóstoltuk a cukormentest is 

A Mákvirág receptjét megalkotó Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza egy olyan tortában gondolkodott, amely egyszerre idézi meg a mákos tészta emlékét, a kertben leszakított fekete ribizlit és a nagymama kedvenc süteményét. A kóstolás után azt mondhatom, a Mákvirág zamatában tényleg kirajzolódik a három említett aromadimenzió.

A Mákvirág intenzív mákos és fehércsokis rétegei nyomán lehetne akár túlságosan édes is, azonban megálmodói remekül megtalálták az arányokat az összetevők között. A kóstolás során arra megállapításra jutottam, hogy ez a torta maga a megszelídített édesség! Ebben persze nagy szerepet játszik a tortának fanyarabb ízhatást kölcsönző energikus feketeriblizli, amely gyümölcsössége, enyhén keserűbb ízeivel ellensúlyozza az édesebb ízeket. A torta zamatában egy bársonyos ízű máklikőr is meghatározó szerepet kapott, így még összetettebb ízek bontakoznak ki a Mákvirágban, ami nem véletlenül robbant idén a tortamezőny élére. 

És persze a Zöld Málnát is megízleltem. Az ország idei cukormentes tortája sem okozott csalódást, már csak azért sem, mert az egyik kedvenc gyümölcsöm, a málna a torta főszereplője. A Zöld Málnát Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház szegedi cukrászai készítették hozzáadott cukor nélkül. A torta már első ránézésre vonzza a tekintetet élénkvörös színével, és ropogós pisztáciás rétege is magával ragadja az embert. Cukormentes jellege ellenére roppant tartalmas, laktató és finom. Nemcsak málnarajongóknak érdemes megkóstolni, hanem mindenkinek, aki egy igazi kuriózumra vágyik. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában