Hamarabb kezdődik

2024.08.06. 07:00

Ősz helyett nyár végén indul a szüret Tokaj-Hegyalján is

A nyári forróság miatt Szekszárd borvidékén hamarabb lesz a szüret. Úgy tűnik, Tokaj-Hegyalján is így alakul a szüret „forgatókönyve.”

Édes Richárd

Szekszárd. Schieber pince: már július végén elkezdték a szüretet

Fotó: MW, Makovics Kornél

Arról kérdeztük a tokaj-hegyaljai borvidék borászait, ők mikorra tervezik birtokaikon a szüretet. A nyári forróság miatt Szekszárd borvidékén ugyanis hamarabb kezdődik az idén a szüret. 

Tokajban hamarabb szüretelik a muskotályt, a furmintot és a hárslevelűt

Bárdos Sarolta, a Borászok Borásza díj nyertese, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok tulajdonosa-borásza szerint náluk is korábban kezdik a szüretet. „Korábban érkezett hozzánk a tavasz, a rügyfakadás is a megszokottnál korábban történt. A forró nyár miatt korábban zsendült a szőlő. A nagy meleg előbbre hozza a szőlő érését”- tárta fel a korai szüretek hátterét a borász.

Bárdos Sarolta szerint a muskotályt már lehet szedegetni. A muskotály-szüretet augusztus 20 körül tervezi, az általában megszokott szeptember eleji szüretelés helyett. A furmintot is korábban szedik majd a megszokottnál, mert már jóval előrébb jár az érésben, azonban ez nagyban függ a szeptemberi időjárástól is. A Tokaj Nobilis Szőlőbirtok tulajdonosa szerint a hárslevelű szedése is hamarabb kezdődik majd. 

Bárdos Sarolta

„Régebben hűvösebb időben szüreteltük a muskotályt. Most a nagy meleg miatt az augusztusi szedésnél a tervek szerint kora reggel, 5-6 óra felé kezdjük a szüretet, hogy ne legyen túlságosan meleg”- beszélt szüreti terveiről Bárdos Sarolta. 

„A népszerű borok korai szüretet igényelnek”

Varkoly Ádám, a szerencsi Árpád-hegy Pince tulajdonosa szerint a szüretet illetően hasonló a helyzet, mint az ország többi részén: „Az elmúlt évtizedben már hozzászoktunk a 40 fokokhoz. A nagy melegben hamarabb érik a szőlő. Közel 3 héttel hamarabb kezdődik a szüret az előző évekhez képest, azonban Tokaj-Hegyalján a régi hagyományok szerint csak októberben indult a szüret. Ehhez képest idén másfél hónappal hamarabb kezdjük.”

A fő ok Varkoly Ádám szerint nem csak a melegebb időjárásban keresendő. Sokkal inkább abban, hogy manapság más stílusú borokat készítenek, mint 50 vagy 100 évvel ezelőtt. A mai borpiacon a könnyed, gyümölcsös borok a legkeresettebbek, amelyek korai szüretet igényelnek. 

Várkoly Ádám és édesapja
Fotó: ÉM

A sárga muskotály érik a legkorábban. Varkoly Ádám már augusztus 15 körül kezdi a szüretelését, ha ennek az időjárás is kedvez. A másik korai szüretelésű szőlő a pezsgő alapját adó furmint, ami szintén igen keresett borkategória Tokaj-Hegyalján. 16-17 mustfok körül szüretelik a pezsgő alapbornak való furmint szőlőfajtákat, ennek előreláthatóan augusztus végén indul a szüretelése.

Varkoly Ádám szerint azt még nem lehet tudni, milyen hatással lesz a meleg az aszúsodásra, az édes borok kialakulására: „Az augusztus végi, szeptember eleji időjárás határozza meg, mennyire lesz szép aszús évjáratunk.”

 


 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában