Nagyon édesek!

2024.08.07. 12:00

Topáz hét kölyköt szült: csíkos labradorok születtek

Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

„Nem aludtunk az éjjel, de örömmel fáradtunk el, hiszen Topáz hét kölyöknek adott életet” – mondta Komondi Piroska szakmai vezető.

 A miskolci székhelyű Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola tenyésztői programjában született kölykök nyolc hétig együtt maradnak az alomban, utána kölyöknevelő családokhoz kerülnek, majd egy-másfél éves korukban kezdik el tanulni a vakvezető szakmát az alapítvány kiképzőitől, tudtuk meg az iskola közleményéből. Mint írják, az ellés rendben megtörtént Budapesten, hétfőn éjjel 11-kor kezdődött, és kedden hajnal 15,30-ig tartott. Az utolsó kölyök kicsit lassan jött, két óra telt el az őt megelőző testvére és közte. A négy kan és három szuka egészséges, szopnak és tele pocakkal alszanak.

 

Jól látni a csíkokat, de el fognak tűnni

A fotókon látni, hogy csíkosak a kicsik: „Nedves még a bundájuk a születés után és gyűrött, olyan, amilyen formát az anyjuk méhében felvett. Szeretem ezeket a csíkokat, amelyek hamarosan el fognak tűnni, már alig látszanak” – mondta hat órával a kölykök születése után az alapítvány szakmai vezetője, Komondi Piroska.

Az anyakutya kezdő még, ezért az első kölyök születésekor kicsit elcsodálkozott: „Megszagolta, és azt gondolta, hogy neki nincs több dolga vele. Aztán mégis másként döntött, megtisztogatta és megetette” – mondta a szülésnél végig segédkező Piroska. Topáz első almában a legkisebb kölyök 417 gramm, a legnagyobb 553, ami szintén rendben van.

 

 

A kölykök születése lelkes csapatot hozott össze. Hadrendbe állt az egyik rutinos kölyöknevelő, Ménesi Gizella, aki segített Zina kutya mellett mind a négy alkalommal. Ott volt Elekes József is, hogy megnyugtassa Topázt. Erre ő a legmegfelelőbb, hiszen a kölyöknevelője és gazdája is egyben.

„Huh, nagy élmény volt. Nem sokat aludtunk, de túl vagyunk rajta. Két bába volt, én meg a dúla” – mondta megkönnyebbülten József.

Az alapítvány tenyésztési programjában születő kölykök almonként azonos kezdőbetűs neveket kapnak. Topáz kölykei F betűsök lesznek majd, tudtuk meg a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolától.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában