Évforduló

19 órája

75 éves az egyetemi oktatás Miskolcon

A mai napon, 2024 szeptember 18-án, 75 éve, hogy az 1949-ben, Miskolcon létrejött Nehézipari Műszaki Egyetemen (mely a Kohómérnöki, Bányamérnöki és Gépészmérnöki Karral létesült) a tanítás elkezdődött a mai Földes Ferenc Gimnázium épületében.

Ezzel elkezdődött Miskolcon az a tudományos egyetemi oktatás és egyben tudományos munka, amelyet napjainkban a Miskolci Egyetem, University in Miskolc nemzetközi ismertsége és elismertsége jelent.

Ma ez már Miskolc város ismertségének, nevezetességének, több tudományág fejlődésének és fejlesztésének részese, a Város büszkesége.

És amiért az én személyemben erről megemlékezem – függetlenül attól, hogy nem ezen az Egyetemen végeztem tanulmányaimat – az, hogy, mint tősgyökeres miskolci vagyok és ennek az egyetemnek a létrejötte a középiskolai tanulmányaink útját, (tehát mindazokét akik a mai Földes épületébe jártak akkor), történetét, átélését emlékezetessé tették.

Röviden: Mi akik a mai Földes Ferenc gimnázium épületébe kezdtük 8 osztályos gimnáziumi tanulmányainkat (én és iskolatársaink 1944.ben), akkor az a Fráter György katolikus Gimnázium volt, Egészen pontosan miskolci kir. kath. Fráter György gimnázium. Bizonyságul, mutatja a bizonyítványom.

 

A Nehézipari Műszaki Egyetem, mely a gimnáziumunk épületében kezdte el működését, minket (tanárok és tanulók), vándor útra kényszerített. Tanultunk a mai Lévay Gimnázium épületében, a volt Zárda (a mai Fráter) épületében, a Dayka Gábor utcai Tanítóképző épületében, majd visszatért, de már akkor Földes Ferenc Gimnázium néven. (A gimnázium történetéről az interneten böngészve, sok mindent megtudhatunk.)

 

Amiket átéltünk a gimnáziumi tanulmányaink végzése során, csak azok tudják, vagy tudnának mesélni, akik még élnek (ennyi évtized után, sajnos már nagyon kevesen), de az idő múlásával sok minden megszépül, és sajnos a múlt a kutatókon túl, a mai fiatalságot nem igen érdekli, ők a maguk életét élik.

Kívánok minden jót, a Miskolci Egyetemnek, fejlődésben, tudományban, hogy minél eredményesebben neveljék a fiatalságot a szakmai elhivatottságra és fejlesszék a tudományt az emberiség javára, életének jobbulására.

Dr. Fázold Ádám

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában