CineFest

2024.09.12. 20:20

Elindult a projekt: kezdődhet a Pressburger-ház felújítása

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon jelentették be a hírt, sínen az ikonikus miskolci épület felújítása.

Veres Pál, Madaras Péter, Prof. Dr. Horváth Zita és Sós Viktória

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak ma a 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál részeként. A rendezvényen bejelentették, hogy most, a filmfesztivál idejére esik a Pressburger-ház felújításának projektindítója, amelynek részeként teljesen megújul a jelenleg romos állapotban lévő épület.

Madaras Péter, a CineFest Egyesület elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, régóta dédelgetett álom valósul meg ezzel.

Jelenleg méltatlan állapotban

- Pressburger Imre Oscar-díjas filmrendező szülőházáról beszélünk, ami a Szentpéteri kapuban található. Jelenleg méltatlan állapotban van, és a mi jövőbeli elképzelésünk, hogy egy olyan filmes összművészeti, kulturális központot hozzunk benne létre, ami a jövőben a Cinefestnek, illetve a miskolci vizuális kultúrának ad majd otthont.

Közösségépítő projekt

- Ez a projekt személy szerint is nagyon közel áll hozzám, hiszen jól szimbolizálja Miskolcot, kicsit a 20. század magyarországi, illetve az egész kelet-európai történelmet, de mindemellett miskolci, és közösségépítő projekt - hangsúlyozta beszédében Veres Pál, Miskolc polgármestere.

A városvezető az említett kelet-európaiságra példaként felelevenítette Pressburger Imre (1902-1988) életútját, miszerint a tehetséges fiatalembernek zsidó származása miatt menekülnie kellett. Végül új hazát Angliában talált, majd forgatókönyvíró, rendező lett, tehetségét később Oscar-díjjal honorálták.

- A Szentpéteri kaputól az Oscar-díjig is el lehet jutni: Pressburger Imre élete jó példa erre – hangsúlyozta Veres Pál. Emlékeztetett, hogy a művész szülőháza felújításának szükségessége már évekkel ezelőtt felmerült, 2007-ben emléktáblát avattak a falán, azóta a fesztiválok idején rendszeresen meg is emlékeznek a világhírű alkotóról. Az idén pedig a város díszpolgára lett az unokája, a szintén Oscar-díjas Kevin Macdonald.

Mintegy félmilliárd forint van az építkezésre

A polgármester még elmondta, a projekt megvalósításához szükséges forrást – mintegy félmilliárd forintot - egy Interreg (EU-n belüli városok és régiók együttműködését támogató) pályázat biztosítja. 

Madaras Péter a polgármester beszédéhez még hozzáfűzte, egy magyar konzorcium és két szlovákiai partner közös pályázatáról van szó. A CineFest Egyesület mellett a Miskolci Egyetem a másik magyar konzorciumi partner, ehhez szlovák részről a Stószfürdő (Kúpele Štós) és a Pavol Jozef Šafárik Egyetem társult - képviselőjük,  Sós Viktória, a Észak-Magyarországi Informatikai Management Nonprofit Kft. ügyvezetője, szintén jelen volt a sajtótájékoztatón – az együttműködés eredménye a nyertes pályázat, amelynek következményeként lett meg a forrás a felújításra.

Az egyetem szerves része a városnak

Prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora beszédében elmondta, az intézmény számára fontos az épített örökség megőrzése, Pressburger szülőháza pedig van annyira emblematikus épülete a városnak, hogy kötelességüknek érezték a projekthez való kapcsolódást. 

- Az egyetem igyekszik minden olyan ügy mögé odaállni, amely ugyan túlmutat a campus feladat- és hatáskörén, de ezzel is azt bizonyítja, hogy az egyetem szerves része a városnak.

Aktívan részt vettek a CineFest szervezésében

A rektor példaként hozta a CineFestet, ami nem „csak” egy fesztivál, hanem nemzetközi filmfesztivál, és ami jóval a határokon túlra felhelyezi Miskolcot a térképre, és amelynek szervezésében is aktívan részt vettek.

- Büszke vagyok rá, hogy ehhez az egyetem is hozzá tud járulni. Mindent meg akarunk tenni annak érdekében, hogy a város ne csak a jelen, hanem a jövő számára is tudjon tervezni, hogy a város fejlődjön, hogy a fiatalok ide jelentkezzenek egyetemre és Miskolcon maradjanak. 

A sajtótájékoztató végén a szervezők meglepetéssel rukkoltak elő. A jubileumi, 20. fesztivál megünneplésére egy hatalmas torta érkezett, amelyet közösen fogyasztottak el a jelenlévő szervezők, a sajtó képviselői és a vendégek. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában