Dilemma

3 órája

Alpolgármesteri végkielégítés járni jár, de nem jut Miskolcon?

A városi közgyűlés augusztus 29-én csak a miskolci polgármester végkielégítését hagyta jóvá. Az alpolgármesteri végkielégítés nem kapta meg a kellő többséget.

Szaniszló Bálint

Ismét veszélyben az alpolgármesteri végkielégítés?

Fotó: BOON

Az nyár utolsó rendkívüli közgyűlését tartotta augusztus 29-én Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az ülésen - ahogy a boon.hu részletesen beszámolt róla dönteniük kell a képviselőknek arról, hogy a szeptember 30-án leköszönő városvezetők - Veres Pál polgármester, valamint Varga Andrea, Badány Lajos és Szopkó Tibor alpolgármesterek - milyen mértékű végkielégítést kapnak elvégzett munkájukért. Az alpolgármesteri végkielégítés központi téma lett.

Alpolgármesteri végkielégítés
Alpolgármesteri végkielégítés: Elsőre nem sikerült elfogadtatni Miskolcon
Fotó: BOON

A városvezetői végkielégítésekben egyébként a közszolgálati tisztségviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvény határoz. A jogszabály szerint a főállású polgármester közszolgálati jogviszonyban van és munkáltatója az adott település képviselő-testülete, Miskolc esetében tehát Veres Pál polgármester munkáltatója Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése.  

A törvény szerint 

A közszolgálati tisztségviselőkről szóló törvény szerint két feltétel megléte esetén kaphat a leköszönő polgármester végkielégítést. Ha a tisztségét legalább két éven át betöltötte és foglalkoztatási jogviszonya új polgármester megválasztásával szűnik meg.  

Veres Pál 2019. óta főállású polgármestere Miskolcnak és jogviszonya - miután nem is indult el az idei önkormányzati választáson - az új polgármester, Tóth-Szántai József megválasztásával szűnik meg, az alaptörvény szerint 2024. október 1-jével. A távozó miskolci polgármestert - végkielégítésként - három havi illetményének megfelelő mértékű juttatás illeti meg. Veres Pál esetében ez bruttó háromszor 1 millió 300 ezer forint, azaz 3 millió 900 ezer forint. Az ő végkielégítését megszavazta a közgyűlés az augusztus 29-ei közgyűlésen.  

Alpolgármesteri végkielégítés jár(na)

A közszolgálati tisztségviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvény külön nem rendelkezik az alpolgármesterekről, ezért ugyanezt a szabályt alkalmazzák az alpolgármesterekre. Miskolc három alpolgármestere esetében a havi bruttó 1 millió 170 ezres illetményt figyelembe véve ez személyenként 3 millió 510 ezer forint végkielégítést jelent. Mindhárom alpolgármester esetében fennáll a két feltétel, azaz legalább két éven át betöltötték pozíciójukat és megbízatásuk a választás eredménye alapján szűnik meg. A legutóbbi rendkívüli közgyűlésen azonban a képviselők többsége úgy gondolta, az alpolgármesterek ne kapják meg a végkielégítésüket.

Nem dönthetnek másképp? 

Érdekesség, hogy a törvény szerint a közgyűlésnek nincs mérlegelési lehetősége, hanem tudomásul kell vennie az előterjesztés megállapításait. A miskolci közgyűlés ezek szerint törvénytelenséget követett el. Ezért a szptember 24-re összehívott rendkívüli közgyűlésen újra napirendi pont lesz a miskolci alpolgármesteri végkielégítés. Mivel ez lesz a jelenlegi összetételű képviselőtestület utolsó közgyűlése, nem tudni milyen jogi helyzet áll elő, ha ismét nem lesz elegendő igen szavazat a javaslat elfogadásához.

Korábban is volt már ellenállás

Érdekesség, hogy a miskolci közgyűlés azonban - az elmúlt években tapasztaltak alapján - nem szokott ilyen könnyen tudomásul venni törvény által meghatározott dolgokat.
Például Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény rendelkezései alapján a megyei jogú város polgármestere havonta 1 millió 300 ezer forint illetményre jogosult, a főállású alpolgármesterek illetményét pedig a polgármesteri fizetés 70-90 százalékában állapítja meg.  

 

Negyedszerre sikerült csak

  1. A polgármester és az alpolgármesterek illetményének törvény szerinti megállapításáról a miskolci közgyűlés először 2022. január 27-én, aztán 2022. június 23-án tárgyalt, ám egyik alkalommal sem kapta meg az elfogadáshoz szükséges szavazatszámot az előterjesztés. 
  2. Ugyanez történt 2024. június 20-án is. Érdekesség, hogy a városvezető Velünk a Város frakció tagjai közül többen nemmel szavaztak, ezért nem volt meg a szükséges többség. Végül csak a negyedik alkalom volt elegendő arra, hogy Veres Pál és a három alpolgármester a törvények szerinti illetményt kapja meg.   
  3. Dr. Ingácz Dávid, Miskolc jegyzője mindegyik alkalommal jelezte, hogy a nemleges döntés törvénytelen, és azt is elmondta, hogy minden ki nem fizetett, jogosan járó illetmény után késedelmi kamatot is kell majd fizetnie az önkormányzatnak az érintettek számára. 
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában