boon.hu video

2024.09.17. 17:30

Árvízvédelem: nincs ok az aggodalomra vármegyénkben - fotókkal, videóval

Az ország más területein, különösen a Dunán, komoly gondokat okoz az áradás. Vármegyénkben azonban stabil az árvízvédelem.

Boon.hu

Árízvédelem nem kell vármegyénkben, nincs "vízhelyzet"

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A legfrissebb jelentések szerint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében jelenleg nincs árvízvédelmi helyzet – a vízügyi honlap információi alapján a Tisza és mellékfolyói egyelőre nem jelentenek veszélyt a környező településekre, így nincs szükség különösebb árvízvédelemre. Az illetékes szervek továbbra is figyelemmel kísérik a vízállásokat, és szükség esetén azonnal beavatkoznak, hogy a lakosságot megóvják a természeti katasztrófáktól.

Borsod-Abaúj-Zemplénben nincs árvízhelyzet
Megduzzadtak folyóink, de vármegyénkben nem szükséges árvízvédekezés
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Stabil árvízvédelem

A vízszint a vármegye területén továbbra is stabil, az árvízvédelmi rendszerek megfelelően működnek, és jelenleg nem fenyegeti a lakosságot áradás – írja az Országos Vízügyi Főigazgatóság

 Ezzel szemben az ország más területein, különösen a Dunán, komoly gondokat okoz az áradás. A folyó vízszintje több helyen is megközelítette a kritikus szintet, ami súlyos védekezési intézkedéseket tesz szükségessé.

 A hatóságok folyamatosan dolgoznak azon, hogy megakadályozzák az esetleges árvízkárokat. 

Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője, nemrégiben a közösségi médiában osztott meg egy videót a Felsőzsolcai árvízvédelmi gátról. A képviselő a videóban bemutatja a gát jelentőségét és a megelőző intézkedéseket, amelyeket az elmúlt években hoztak annak érdekében, hogy a térség biztonságban legyen egy esetleges árvíz esetén. Jelezte azt is, mindent megtesznek a borsodi emberek biztonságáért, jelenleg Miskolcon és környékén nincs ok aggodalomra. 

Árvízvédelmi töltések és gátak

Magyarország árvízveszélyes ország, hiszen területének jelentős része síkvidéken fekszik, és több nagy folyó, mint a Duna, a Tisza és a Dráva szeli át. Éppen ezért az árvízvédelem kiemelt fontosságú feladat, amely több szintű intézkedést és folyamatos fejlesztést igényel. Az ország árvízvédelmi rendszerének célja a lakosság és az infrastruktúra védelme, valamint a természeti károk minimalizálása. 

Az egyik legfontosabb védelmi vonalat az árvízvédelmi töltések és gátak jelentik, amelyek az áradás során megakadályozzák a víz kiömlését a folyómederből. Magyarországon több mint 4 200 kilométernyi árvízvédelmi töltés található, amelyek az ország legnagyobb folyói mentén húzódnak. Ezek az építmények időszakos karbantartást igényelnek, és folyamatos figyelemmel kell kísérni őket, különösen nagy vízállás esetén.

Folyamatos monitorozás

A hatékony árvízvédelem egyik alapja a korszerű monitoring és előrejelző rendszerek működtetése. Magyarországon az Országos Vízügyi Főigazgatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a folyók vízszintjét, a csapadékmennyiséget és a meteorológiai előrejelzéseket – erről a boon.hu-t is folyamatosan informálják. Az így begyűjtött adatok alapján időben meg tudják tenni a szükséges intézkedéseket, ha árvízveszély alakul ki. 

Parapetfal bevédés Esztergomban
Forrás:  Országos Vízügyi Főigazgatóság

A fejlett előrejelző rendszerek segítségével a hatóságok képesek napokkal korábban figyelmeztetni a lakosságot egy esetleges áradásra, és megkezdeni az evakuálásra vagy az árvízvédelmi eszközök kihelyezésére vonatkozó előkészületeket.

Ez a helyzet szerdán

Legyengült és már elhagyja a térséget a Borisz ciklon, amely az elmúlt időszak rendkívüli csapadékmennyiségét hozta. Az elmúlt 24 órában a Bécsi-medence, az Inn, a Traun és az Enns vízgyűjtőjén területi átlagban még hullott 25-50 mm-nyi, de már csak Bajorországban számíthatnak némi utánpótlásra, aztán lassan megszűnik az eső a vízgyűjtőkön.

A legfrissebb előrejelzés alapján a Duna a hazai szakaszon a III. fokú árvédelmi szintet meghaladóan tetőzik a legtöbb helyen, a Lajtán a valaha mért legmagasabb vízállást (az LNV-t), a Murán pedig az I. fok szintjét megközelítő tetőzésekre számítunk. Budapesten várhatóan ma este lép ki az alsó rakpartra a víz, a tetőzés a fővárosban – a jelenlegi adatok szerint – szombaton valószínű. A Rábán Árpásig fokozat alatti, Győrben a III. fok szintje feletti tetőzésre lehet számítani – tájékoztatta szerkesztőségünket az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Több ezer katona készenlétben

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) folytatja a vízügy védelmi munkálatainak koordinálását, szoros együttműködésben a társszervezetekkel. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) területén az állami védvonalakon csaknem 900 szakember dolgozik. Mellettük a Lajtán Mosonmagyaróvárnál, illetve a Dunán Dunaalmásnál és Pilismarótnál a honvédség 1100 fővel segédkezik, de ha szükséges, további több ezer katona tud csatlakozni hozzájuk. 

A katasztrófavédelem, a rendőrség és a polgári védelem munkatársaival is 24 órában tartják a kapcsolatot: a helyszíneken a vízügyes szakemberek a szakmai irányítást végzik, ők pedig a biztonságról és a rendfenntartásról, illetve a még szükséges eszközökről – szivattyúkról, zsákokról, fáklyákról, gumicsizmákról – gondoskodnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában