Bajban vannak

2024.09.16. 20:05

Tucatjával pusztulnak el a fecskék vármegyénkben (fotók, videó)

A jelenlegi időjárási viszonyok nem kedveznek sajnos a fecskéknek. Hideg szél fúj, folyamatosan esik az eső, így ebben az időszakban csoportosan próbálnak száraz menedéket keresni, így akár több száz fecske is megjelenhet teraszokon, a házak falán, párkányokon.

Szőke Ariadné

Egy megmentett kis élet.

Forrás: Facebook/Mályi Madármentő Állomás

Az ország szinte minden pontján tapasztalható a fecskék tömeges megjelenése, egyre több hívás és bejelentés érkezik a Mályi Madármentő Állomáshoz a madarakkal kapcsolatban.

Itt alakultak ki gócpontok

Miskolc számos pontján alakultak ki gócpontok, ahol menedéket keresnek a fecskék, ilyen helyszín többek közt a Miskolci Egyetem egyik épülete (Viaduktnál), a Barlangfürdőnél lévő egyik kupola, a Miskolci Nemzeti Színház környéke, valamint a Dorottya utcában található Toronyház, melynek tetején üzemel a Csillagvizsgáló – tudtuk meg Lehoczky Krisztiántól, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnökétől.

Ilyen esetben, amit tudunk tenni, hogy hagyjuk őket a menedékhelyen, mert így összebújva egymást melegítik és tartalékolják az energiájukat.

 

Ne próbáljuk etetni őket

 

Fontos tudni, hogy ne próbáljuk meg etetni őket magvakkal, mivel a fecskék a repülő rovarokra vadásznak és így csak megzavarjuk őket a pihenésben. 

Ha a napokig tartó eső miatt, nem tudnak tovább vonulni, akkor lehet nekik kitenni egy kis tálkába élő lisztkukacot, erre volt is példa, hogy elfogadták.

Mentett fecskék a Mályi Madármentő Állomáson
Forrás: Facebook/Mályi Madármentő Állomás

Ha elázott, rossz állapotban lévő fecskét találunk, akkor a teendő, hogy vegyük fel a földről és tegyük bele egy papírtörlővel kibélelt cipős dobozba és vigyük be a házba, ha a madár remeg tehetünk mellé meleg vizes palackot. Tehát minél előbb biztosítani kell számára a menedéket, hogy túlélje ezt az időszakot.

Bátran kérjünk segítséget

Vannak olyan egyedek, amelyek szívósak és túlélik a hideget, azonban nagyon sokan legyengült, alultáplált állapotba kerülnek, és így nem tudják tovább folytatni a vonulást, sajnos így tucatjával pusztulnak el.

– Nagyon fontos, hogy mindig igyekezzünk meleg és védett helyet biztosítani nekik és bátran kérjünk segítséget és tanácsot mentőszervezetektől – mondta el kérésünkre Lehoczky Krisztián, az egyesület elnöke.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában