Látta már?

2024.09.02. 20:00

Avasi medve: mutatjuk a Miskolcon látni vélt vadállat lábnyomát - képpel

Megszereztük a fényképfelvételt, amely - készítője szerint - bizonyítja, hogy egy medve tűnt fel a Miskolc központjában lévő avasi Horváth-tetői szabadidőpark környékén.

Szaniszló Bálint

A bejelentő egy anyamedvéről és bocsáról számolt be

Fotó: MW

Nagy valószínűséggel medvét láttak az Avason, a Horváth-tetői játszótér környéki erdősávban augusztus 29-én, csütörtökön délelőtt – kaptuk a tájékoztatást a miskolci városháza sajtó osztályától még az észlelés napján délután. A bejelentő egy anyamedvéről és egy bocsról számolt be, illetve egy fotót is készített, amelyen vélhetően medvenyom látható.

Ezt a képet készítette a bejelentő az általa medvenyomnak tartott dologról
Fotó: Olvasó

Mint megtudtuk, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a bejelentést követően azonnal felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai pedig fokozottan járőröznek a környéken. 

A városháza a közleményben arra kért mindenkit, hogy különösen este, sötétedés után fokozott óvatossággal, körültekintően közlekedjen, lehetőség szerint kerülje el a területet. Ha valaki nagytestű, medvére hasonlító állatot lát, ne közelítse meg, és hívja a 112-es telefonszámot. 

A térfigyelők sem látták

Miután a bejelentés óta nem érkezett új hír az avasi medvéről, megkérdeztük a városháza sajtó osztályát, hogy sikerült-e nyomára akadni a medvének. A válasz szerint azóta nem volt újabb észlelés. Azt is megtudtuk, hogy a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai azóta is fokozottan járőröznek a környéken, és ez tovább is folytatódik. Ezt elegendőnek vélik a biztonság fenntartására.  

A térfigyelő kamerával rendelkező területek felvételeit a rendészet folyamatosan visszanézi, ezeken eddig nem látták a medvéket. 

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a miskolci önkormányzat kereste-e a témában szakértőkkel rendelkező Bükki Nemzeti Parkot. A sajtó osztály válasza szerint a nemzeti park felé akkor van jelentési kötelezettsége a városnak, ha "a vadat fellelték".

A BNPI szakembere vizsgálta

Mint kiderült, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának szakembere augusztus 30-án, pénteken a helyszínen járt. Gömbkötő Péter vizsgálódott, nem talált értékelhető nyomokat. Szerinte kizárni ugyan nem lehet, de megerősíteni sem, hogy medve volt, amit láttak. Patthelyzet alakult tehát ki, egy állítás van, amit nem lehet bizonyítani. A szakember szerint ugyanis a képen látható nyom nem medvéé.

Köztünk élhetnek 

A Bükki Nemzeti Park szakemberi szerint a Kárpátok barnamedve állományának növekedése és az élőhelyeiken végbemenő változások következtében az elmúlt évek során egyre gyakrabban észlelhettek barnamedve előfordulására utaló nyomokat a Bükki Nemzeti Park területén.  

A hazai erdőkben kialakult növényzet, az idősebb erdők makktermése bőséges táplálékforrást kínál a mindenevő medvéknek. A faj megjelenéséhez valószínűleg hozzájárult az is, hogy a mára jelentősen megcsappant vaddisznóállomány nem fogyasztja el a rendelkezésre álló táplálékmennyiséget, amely a medve számára vonzó, terített asztalt kínál.  

A nagyragadozók jelenléte önmagában nem vezet konfliktushelyzetek kialakulásához, mert kerülik az emberek által gyakran látogatott területeket. 

A medve nem játék

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága honlapján a következő fontos tudnivalót tették közzé medveészlelés esetére. "A medve nem játék, a medvét kerülni kell. A medvével nem kell barátkozni, bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez köthető. Amennyiben medvét észlelnek, kérjük, jelezzék igazgatóságunk felé a következő ügyeleti telefonszámon: +36 30 861-3808". 

Medvés tudnivalók 

Erdőjáróknak 

Ha erdőben járunk, azt a kijelölt turistautakon tegyük! 

Kerüljük az átláthatatlan sűrűket, bozótosokat! 

Ha nem szükséges, ne menjünk napnyugta és napkelte közötti időben az erdőbe! 

Tegyük egyértelművé a medvék számára, hogy közeledünk: ne járjunk nesztelenül! 

Társaságban beszélgessünk!  

Egyedül járva használjunk zajkeltő eszközt: például csengőt vagy rádiót! 

Ne használjunk fejhallgatót! 

Ha véletlenül mégis találkozunk a medvével, és az állat nem vett észre minket, akkor lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodjunk el a helyszínről! 

Ha a medve két lábra áll, azt a jobb tájékozódás érdekében teszi. 

Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni! 

Ne nézzünk a szemébe! 

Ne fordítsunk neki hátat! 

Ne akarjunk elfutni, mert gyorsabb nálunk! 

Autós találkozás esetén ne hagyjuk el a járművet! 

Ne etessük! 

Ne próbáljuk közelről lefényképezni (például szelfizni)! 

Ha a medve közelebb merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat! 

Kutyasétáltatás és kutyával való vadászat esetén tartsuk szem előtt, hogy a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni védelemért, nyomában a támadó medvével. 

Ne vigyünk magunkkal erős illatú élelmiszereket! 

Ne vigyünk magunkkal halkonzervet és cukrozott sűrített tejet! 

Ne hagyjuk magunk után az élelmiszer maradékát, és annak csomagolóanyagát sem! 

A maradékot lehetőleg szagmentesen csomagoljuk el, úgy vigyük tovább magunkkal! 

Sátorozáskor az élemet a sátortól távol eső fára függesszük fel! 

Az erdei kerékpározás növeli a meglepetésszerű találkozás veszélyét!

Lakosoknak 

A kerítésen kívüli kerti és konyhai hulladéklerakót számoljuk föl! 

Ne dobjunk élelmiszer-maradékot a komposztba! 

A kukát csak a szemétszállítás napján tegyük ki az útra! 

A haszonállatokat zárt helyen éjszakáztassuk! 

A méhkaptárakat az erdőszegélytől távol helyezzük el! 

Alkalmazzunk megfelelően képzett, nagy testű kutyákat! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában