Érik a szőlő

2024.08.28. 07:00

Már javában tart a szüret Tokaj-Hegyalján

A tokaji borvidéken már augusztus közepén megkezdődött az idei szüret. A Hegyközségi Tanács elnökétől megtudtuk, hogy milyen évjárat várható idén tokaji borok terén.

Gárdonyi Edina

Nem újkeletű a korai szüret

Fotó: Mediaworks

A gazdák valóban elkezdték a napokban a korai fajták és a pezsgő alapjául szolgáló szőlők szedését – nyilatkozta a boon.hu-nak Dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Elmondta, hogy a szüret folyamata ütemezetten halad. A próbaszüretek során nyert tapasztalatok és az egyes dűlők adottságai alapján döntik el a gazdák a szüret kezdetét.

Jó minőségű az idei termés 

A szakember szerint az idei évjárat különösen kedvező a borvidéken, szemben az ország legtöbb régiójával.

Tokaj-Hegyalján ugyanis a megfelelő mennyiségű csapadék biztosította a szőlők optimális fejlődését. Már februárban egy jelentős mennyiségű eső hullott, amely lehetővé tette, hogy a talaj mélyebb rétegeibe is eljusson a nedvesség, ezáltal biztosítva a növények számára a szükséges vízmennyiséget a későbbi időszakokra is

 – osztotta meg.

Már nem meglepetés az augusztusi szüret

Nem csak tél végén, hanem a vegetációs időszak során is elegendő csapadék érkezett, ami tovább segítette a szőlők fejlődését. A gazdák rengeteg munkát fektettek abba, hogy a szőlőültetvények a lehető legjobb állapotban legyenek a szüret idejére. Ennek eredményeként a növények jól fejlődtek, ami már most is érződik a leszüretelt szőlő minőségén.

A nagy hőösszeg, ami az idei évre jellemző, valamelyest előbbre hozta a szüret időpontját, de ez már nem számít meglepetésnek. Az utóbbi években ugyanis több alkalommal előfordult már, hogy augusztusban kellett megkezdeni a korai fajták és a pezsgőalapok szüretelését. Ez a trend folytatódni látszik, és a gazdák egyre inkább alkalmazkodnak a változó időjárási körülményekhez 

– tette hozzá a szüret korai időpontjával kapcsolatban. 

Ígéretes évjárat várható

Az idei szüret tehát jól indul, a gazdák elégedettek a szőlők minőségével, és az időjárás is kedvez a betakarítás ütemezett lefolytatásának. A Tokaj-Hegyaljai borvidéken dolgozók számára ez az évjárat különösen értékes lehet, hiszen a megfelelő időjárási körülmények és a szőlőkbe fektetett kemény munka együttese ígéretes és jó minőségű bortermést sejtet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában