Aszály

2024.08.31. 20:00

Nagy reményekkel indult a kukorica, csúnya vége lehet

Az aszály a napraforgó- és a kukoricatermést is megviselte idén. Az agrárkamara vármegyei elnökét kérdeztük a termés állapotáról és a várhatóan a megszokottnál gyengébb mennyiség és minőség következményeiről.

Gárdonyi Edina

Felégett kukoricatáblákat aratnak országszerte

Fotó: Bencsik Ádám

Dél-Borsodban már elkezdődött a kukorica betakarítása – nyilatkozta a boon.hu-nak Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke. A következő hetekben várhatóan mindenhol nagyüzemben takarítják be a kukoricát. 

Elszálltak a remények

Amilyen reményeket fűztünk a kukoricához tavasszal és még nyár elején is, az kissé alábbhagyott. Az aszály nagyon durván elbánt a kukoricával. Különösen súlyosan érintette a gyengébb minőségű talajokat, ahol a növények levélsárgulása és a csőképződés elmaradása is jellemző.  Mennyiségben is jóval kevesebb lesz a vártnál és minőségben sem a legjobbakat várjuk, látva a kukoricacsövek méretét, az összeaszott szemeket a kukoricacsutkán

 – mondta az elnök. Hozzátette, hogy bár a víztartalom a betakarítás időpontjában már majdnem megfelelő, ami csökkenti a szárítási költségeket, ez nem ellensúlyozza a hozamveszteséget.

Búzával hígíthatják takarmánycélokra

Azzal kapcsolatban, hogy elegendő lesz-e az idei kukoricatermés a hazai szükségletek kielégítésére azt válaszolta, hogy ez csak a betakarítás befejezése után derül ki. Megosztotta továbbá, hogy 

Magyarországon jelentős mennyiségű kukoricát használnak ipari célokra is, nem csak takarmányként. Ha a kukorica mennyisége nem elegendő, más gabonafélékkel, például búzával helyettesíthetik a takarmányban.

Takarmányhiány várhatóan nem lesz

A fentieket megerősítette a takarmánypiacon meghatározó cég vezérigazgatója is.

MJA_7494
Siralmas állapotok
Fotó: Mészáros János

A hazai ellátás várhatóan biztosítva lesz, de az exportkötések miatt valószínűleg importra is szükség lehet. A keveréktakarmányok esetében részben búzával helyettesíthetik a drágább kukoricát, így takarmányhiány nem valószínű 

– nyilatkozta a Világgazdaságnak Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában