Gazdaság

2024.08.30. 11:30

Mi lesz veled, napraforgó?

A napraforgó az egyik legfontosabb és legelterjedtebb olajnövény a világon. Az utóbbi években a hazai szántóföldi termőterület több mint tíz százalékát napraforgó borítja.

Gárdonyi Edina

Olajat préselnek ki belőle

Fotó: FULOP ILDI

Az elmúlt hónapok forró, aszályos időjárása jelentős hatást gyakorolt a mezőgazdaságra, különösen a betakarítás időpontjára – mondta el a boon.hu-nak Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke.

Egy hónappal korábban betakarítható

Az elnök megjegyezte, hogy a napraforgó betakarítási ideje általában szeptember 10. és 20. között szokott lenni, ám idén a szokásosnál majdnem egy hónappal korábban kezdődött.

Dél-Magyarországon, Baranyában már nagyüzemben folyik a napraforgó betakarítása. Vármegyénkben még most kezdődik, Mezőkeresztes környékén láttam már kombájnokat a napraforgótáblákban. A termés mennyisége és minősége a betakarítás végén lesz látható, amikor a falugazdászok megkapják az adatokat. Akkor derül ki, hogy mennyi terület mekkora mennyiséget hozott

 – nyilatkozta Taskó József.

Kevesebb termés, kérdéses minőség

Az elnök szerint az aszályos időjárás hatására várhatóan csökken a napraforgó átlagtermése:

A minőséget egyelőre még nem lehet megítélni, hiszen a napraforgó esetében az olajtartalom százaléka a legfontosabb. A csapadékmentes időszak miatt a növények nem tudtak megfelelően fejlődni, ami szintén befolyásolhatja a termés mennyiségét.


Széleskörű felhasználás

Magyarországon a napraforgó még a második világháború után is alapvetően takarmánynövény volt. Ez az egynyári, meleg- és fényigényes, nem fagytűrő növény viszonylag jól tűri a szárazságot, de a bőséges terméshez megfelelő mennyiségű és eloszlású csapadék szükséges. Jó termőhelyen a napraforgó rendkívül tápanyagigényes, és jelentős mértékben kimeríti a talajt. A napraforgómagból sajtolt napraforgóolajat széles körben használják fel élelmiszerként, állati takarmányként és bioüzemanyagként is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában