Projekt

2 órája

Közösen készülnek a hidrológiai vészhelyzetekre (fotók)

Fontos beruházás kezdődik. A szlovákiai és a magyarországi Bodrogköz vízbiztonságát erősíti az a projekt, aminek megnyitóját konferenciával egybekötve szerdán tartották meg Cigándon. 

Bódisz Attila

Víz alatt a Bodrogköz

Fotó: BOON

A „Testvérvárosok és önkéntes szervezetek a hidrológiai kockázatok csökkentése érdekében” elnevezésű program eredményeként szinte minden bodrogközi település részesül valamilyen fejlesztésből, ami nagyon ritka – fogalmazott megnyitó beszédében Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere. Hozzátette szemléletesebb időszakban nem is indulhatna el közös projektjük, hiszen minden nap lehet látni a tévében, hogy a Duna mentén az áradás milyen erőfeszítéseket követel államtól, önkormányzatoktól, szakemberektől, hatóságoktól és civil szervezetektől. Ilyen bármikor előfordulhat – mint ahogyan elő is fordult már korábban – a Tisza, a Bodrog és Szlovákiában a Latorca mentén is – jelentette ki. 

Bodrogköz_Cigánd_árvíz_belvíz_vízbiztonság
A konferencia résztvevői fontos kérdéskört érintettek a Bodrogköz kapcsán Fotó: BSZA

Felkészült legyen a Bodrogköz

A polgármester véleménye szerint ezért fontos, hogy mindannyian felkészülten várják az esetlegesen kialakuló vészhelyzeteket. Ehhez segíti hozzá az érintetteket a projekt – közölte. 

Elhangzott az is: a projekt célja a Tisza és Bodrog által határolt bodrogközi terület közös határmenti vízgyűjtő területén felmerülő hidrológiai, vagyis árvízhez, belvízhez és hirtelen lezúduló csapadékvízhez köthető kockázatok csökkentése, valamint a lakosság rugalmas ellenállási képességének javítása. Az összesen közel 846 ezer eurós, vagyis mintegy 330 millió forintos támogatásból megvalósuló program segítségével egyrészt határon átnyúló érvényű, felkészült, önkéntes beavatkozó csoportokat szeretnének létrehozni a felszerelés beszerzésével és a szükséges infrastruktúra kialakításával együtt. A hidrológiai kockázatok csökkentése érdekében záportározókat, előrejelző rendszereket építenek ki, valamint a diákok körében is toborzásokat szeretnének végrehajtani. 

A projekt vezető partnere Cigánd, magyarországi partnere a Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség, szlovákiai partnere pedig bodrogközi testvérvárosa, Királyhelmec.

Ha azonnal cselekedni kell

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy most előtérbe kerül a közösségépítés, az emberi képességek erősítése. Pályázati forrásból valósíthatnak meg olyan tevékenységeket, amelyek a Tisza és Bodrog által határolt Bodrogközi terület közös, határmenti vízgyűjtő területén az árvíz-, belvíz-, hirtelen lezúduló csapadékvíz kockázatainak csökkentésére irányul. Ez utóbbiak infrastrukturális feltételeinek megteremtését a projekt többek között Cigándon, Sátoraljaújhelyben és Királyhelmecen is fontos beruházásokkal segíti. Ahogy a gátak is felügyeletre szorulnak árvízkor, ugyanígy szükséges az infrastruktúra folyamatos felülvizsgálata, a képességek erősítése, a készségek elsajátítása, a közös fellépés gyakorlása is - mondta. Csak így állhat készen szakember és önkéntes akkor, ha veszélyhelyzet alakul ki és azonnal cselekedni kell – jelentette ki dr. Hörcsik Richárd

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában