boon.hu video

2024.09.06. 19:18

A CineFest Miskolcra hozta a világ filmművészetét (fotókkal, videóval)

Megnyitották a 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált.

Gárdonyi Edina

Szó lesz Pressburgerről és a Meseautóról is

Fotó: Vajda János

Zsúfolásig telt a terem a jubileumi CineFest megnyitóján a Művészetek Házában. Bíró Tibor fesztiváligazgató már huszadik alkalommal köszöntötte az egybegyűlteket: 

A két évtized bizonyos szempontból nagy idő, nekünk a szervezőknek mintha tegnap lett volna az első

 – kezdte beszédét. 

Felidézte, hogy a nézők velük együtt látták a fesztivál fejlődését.

Van, ami nem változik

Idén is elhozták a világ filmtermésének javát, melyek közül négy teremben mindenki megtalálhatja a kedvére való előadást. Megemlítette a kapcsolódó programokat, kiemelve a Csengey-kert filmvetítéseit és koncertjeit, a szakmai programokat és workshopokat. Az idei év különlegessége, hogy Törökország és Kína filmjeit bemutatják és közelebb hozzák a magyar nézőkhöz. A két országból filmes szakemberekből álló delegáció is érkezik a fesztiválra, akikkel találkozhatnak az érdeklődők.

A miskolci Cinefest már fogalomnak számít

Bíró Tibor és csapata Miskolcra hozta a világ filmművészetét

 – kezdte köszöntőjét Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet igazgatóságának elnöke.

Ez a két évtized bizonyítéka a kitartó és színvonalas munkának és annak, hogy hatalmas az igény a közösségi filmélményekre. Változatos filmkínálat a világ minden tájáról, hiánypótló alkotások, nívós zsűritagok, premierek, sztárok, nem meglepő, hogy a Miskolci CineFest már fogalomnak számít. Ablakot nyit a világra, megmutatja, hogy hol tart a filmművészet, mi foglalkoztatja az alkotókat

– emelte ki a fesztivál jelentőségét. Hozzátette, hogy minden évben izgalmas nemzetközi vendégek csatlakoznak a fesztiválhoz, mint idén Törökország és Kína. Van koreai filmszekció, az élőzenés filmzene koncert pedig a finn Tampere és Miskolc hosszú idő óta fennálló testvérvárosi kapcsolatát erősíti.

A film a közös nyelv

A közös nyelv az országokkal a mozgókép, a film. A mozgókép az a művészeti ág, ami képes minden más művészeti ágat megjeleníteni, történetekkel átélhetővé tenni, és azokhoz kötődően ismereteket és érzelmeket közvetíteni a közönségnek

 – hangsúlyozta Káel Csaba

A nemzetközi filmtermés mellett régóta várt magyar alkotások is láthatóak lesznek, mint a Lepattanó című vígjáték, melyben egy kiugró korszakos amerikai sorozat hőse, a Bobby Ewingot életre keltő Patrick Duffy is látható, aki a fesztivál egyik sztárvendége lesz. A Nemzeti Filmintézettel azon dolgoznak, hogy a filmek megtalálják a közönséget

 – zárta szavait a kormánybiztos.

Magyar és nemzetközi kiválóságok a zsűriben

Az ünnepi beszédek után bemutatták a zsűri tagjait. A fesztivál zsűrijében a magyar filmszakma kiválóságai mellett van többek között török, egyiptomi, brit nemzetiségű, de a zsűri tagja a Kairói Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója is. A nemzetközi szervezetek által delegált független zsűritagok között akad olyan, aki BIPA vagy Golden Globe szavazó.

A Sarkvidéki konvoj című filmmel elkezdődött a filmparádé

A megnyitó után bemutatták az idei fesztivál nyitó- és egyben versenyfilmjét, a Sarkvidéki konvojt. Magyarországon ez a film mozivásznon csak a fesztivál keretében látható. A vetítés előtt a film rendezője, Henrik Martin Dahlsbakken és színésze, Jon Ranes néhány gondolatot osztott meg a közönséggel.

Henrik Martin Dahlsbakken hazájában hatalmas sikert arató munkája 1942-ben játszódik és megidézi, amikor a hagyományos szállítóhajók konvoja igyekezett eljutni háborús nyersanyagokkal Murmanszkba anélkül, hogy a Harmadik Birodalom levadássza őket. A film a háború őrületét és értelmetlenségét mutatja be a civil tengerészek szempontjából.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában