boon.hu video

4 órája

Barlangfürdő: Már kármentesítenek a leégett Aquaterápia részlegben - képekkel, videóval!

Végre megkezdődött a takarítás! A Miskolctapolca Barlangfürdő újranyitása azonban még odébb van.

Szaniszló Bálint

Takarítanak a leégett Barlangfürdő helyiségeiben

Fotó: Vajda János

Szeptember 6-án tűz pusztított a Miskolctapolca Barlangfürdőben. Az boon.hu beszámolója szerint az Aquaterápia részlegben csaptak fel a lángok, amelyek átterjedtek a főépület födémére. A Barlangfürdő bizonytalan ideig használhatatlanná vált.  Alig hamvadt el a parázs, már a károk felszámolása, az újjáépítés lett a központi téma. 

barlangfürdő
Takarítanak a leégett Barlangfürdőben
Fotó: Vajda János

Veres Pál és Tóth-Szántai József, Miskolc leköszönő és jövendőbeli polgármestere közösen jelentették be, hogy a fürdőkomplexum lángok martalékvá vált részét a lehető leghamarabb újjá kell építeni. Ehhez az épület biztosításából számítanak bevételre, de biztosan szükséges lesz további külső források bevonására. Tóth-Szántai József eredményes tárgyalásokat folytatott, amelynek nyomán Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a kormány minden segítséget megad a Barlangfürdő újjáépítéséhez.

Barlangfürdő: Az első az állagmegóvás 

A lángok elfojtása és az utómunkálatokat követően kezdődhetett meg a tűzvizsgálói munka. Már a tűz másnapján olyan információhoz jutott a boon.hu, hogy a katasztrófavédelem tűzvizsgálójának elsődleges tájékoztatása szerint, a Barlangfürdőben pusztított tűz oka elektromos zárlat, mely egy teraszon lévő kültéri lámpánál keletkezett. 

A részletes tűzvizsgálatot és a kárfelmérést végző szakember szeptember 10-én érkezett a fővárosból, az általa készítendő szakvélemény birtokában lehet dönteni a továbbiakról.  

Az bizonyos, hogy az első és legfontosabb feladat az állagmegóvás. A tetőszerkezet égett le, tehát egy olyan ideiglenes megoldást kell találni, amely megvédi a fedél nélkül maradt épületet az időjárás viszontagságaitól.

Megkezdődhetett a takarítás 

"Végre kollégáink is megkezdhették a tűzeset okozta kár nyomainak elhárítását, ami nem kis feladat lesz számukra - tette közzé közösségi oldalán a Miskolci Fürdők Kft. - Az elmúlt napok megpróbáltatásai után külön köszönet minden kollégánknak, akik a nehézségek ellenére is teljes odaadással vesznek részt a helyreállítási munkálatokban." 
Mindezt azt jelenti, hogy a tűz okainak megállapítása és a kárfelmérés után megindulhatott a takarítás és kármentesítés. 

Nincs könnyű dolga a munkálatokat végzőknek, hiszen a leégett tetőszerkezet egy részét életveszélyesnek nyilvánították, ami azt jelenti, hogy nem szabad alatta munkát végezni. Az is bonyolítja a dolgokat, hogy a barlangi medencékben lévő víz erősen beszennyeződött a tetőszerkezet égése során égési melléktermékekkel, azaz az anyag veszélyesnek minősül és ilyen módon kell kezelni. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában