Velünk élő történelem

2 órája

Százhuszonöt éves almafát mentett tovább a vadnai férfi

Kíváncsi lenne az Osztrák-Magyar Monarchia ízeire? Valódi időutazás, ha Vadnára látogat, megkóstolhatja egy százhuszonöt éves almafa termését.

Hajdu Mariann

Szabon János a nemesített almafa mellett néhány terméssel

Forrás: Szabon János

Időutazásra invitálta olvasóit Szabon János vadnai helytörténész a Facebook-oldalán. Mint írta – és később portálunknak is elmondta – százhuszonöt éve ültették el a magyar vasútállomások első gyümölcsfáit, és élete nagy sikerének tartja, hogy az ebből az időből megmaradt almafa matuzsálemek egyikét a kivágás előtti pillanatban fajtamentés útján, oltással sikerült megmentenie magának szülőfalujában. Mellékeli is a fa idei terméséről készült fotókat: gyönyörű, nagyméretű, pirospozsgás almákat. Mint mondta, átlagban 400 gramm az almák súlya, a fákat nem vegyszerezi semmivel. M26 vadalanyba oltotta héjuk alá úgy 15 évvel ezelőtt.  

időutazás
Időutazás Vadnára: 1909-ben 13 függőleges füzérkörtefa az állomásépületnél
Forrás: Szabon János

 

...mert nemcsak némafilmek vagy fekete-fehér fotók maradtak az Osztrák Magyar Monarchia korából, hanem az évszázados gyümölcsfáink termését kóstolgatva ugyanazt az ízt is érezhetjük mint déd- vagy ükapáink

– fogalmazott Szabon János.

Ki is fejtette: 1899-ben született az „Útmutatás a vasúti területek befásításáról” című utasítás, amely szerint a vasutak mentén fásítani kell a területet díszes és hasznot hajtó növényzettel. Szabon János azt is tudni véli, hogy az ültetvénytelepítések növényanyagának biztosítására központi faiskolát létesítettek 1890-ban.  Hozzáfűzte, Vadna a Miskolc-Ózd vonalon fekszik, és 1872-ben indult el ott az első mozdony. Az állomást Galambosi János és családja gondozta évtizedekig. A helytörténész több fotót kért és kapott a Galambosi dédunokáktól, ezeken jól látszanak a fák a vasút melletti területen: körtefák és almafák.

A vasúttörténelem fásitásából egyetlen fa maradt meg, de az megmaradt. Szivesen adok oltóvesszőket bárkinek. Terjedjen el ez a fajta újra, hiszen nagyon ropogós, zamatos, jóizű alma. Minden kertben ott lenne a helye!

– mondta portálunknak Szabon János.

Időutazás 1890-be: almafák a vadnai állomás mellett

Nem ez az első időutazás

Szabon János több története is időutazás, jó néhányat megosztott már portálunkkal az elmúlt években. Például azt a történetet, amikor arról mesélt, hogy hogyan talált rá Amerikába kivándorolt felmenőjére egy fotó alapján, vagy épp arról, hogy hogyan került haza Vadnára – közbenjárására – egy 7 ezer éves agyagmalacka. Azt a kezdeményezését, amikor II. világháborúban elhunyt katonák képeit osztotta meg, hogy a Facebook olvasói segítségével megtalálják a hozzátartozóikat, több mint négyezren osztották meg.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában