Felhívják a figyelmet

2024.09.14. 13:00

Minden perc számít: ma van az elsősegélynyújtás világnapja

Szeptember második szombatján ünnepeljük az Elsősegélynyújtás Világnapját, amelyet tizenhat európai ország kezdeményezésére hívtak életre. Ezen a napon világszerte az életmentő beavatkozások fontosságára hívják fel a figyelmet, hiszen bárki kerülhet olyan helyzetbe, amikor mások az ő segítségére szorulnak.

Boon.hu

Vöröskeresztes munkatárs egy elsősegélynyújtó versenyen az év májusában Miskolcon, a Népkertben

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Évente több tízezer olyan esettel találkoznak a mentők, ahol a beteg sorsa az elsősegélynyújtók bátorságán és gyorsaságán múlhat. Tipikus példák közé tartozik egy súlyos vérzés, egy félrenyelt falat okozta fulladás, vagy egy hirtelen szívleállás. Ilyenkor akár egy nyomókötés felhelyezése, egy Heimlich-fogás, vagy a mellkasi kompressziók alkalmazása életmentő lehet – olvasható az Országos Mentőszolgálat hivatalos oldalán.

Segít az applikáció

Az újraélesztés jelentősége nem kérdéses, de az is fontos, hogy a lehető leghamarabb érkezzen orvosi segítség. Például egy erős mellkasi fájdalomnál a gyors mentőhívás élet-halál kérdése lehet, mivel szívinfarktus esetén minden perc számít. Ezekben a vészhelyzetekben segít az ingyenes Életmentő applikáció, amely nemcsak a gyors segélyhívást könnyíti meg, hanem hasznos elsősegély-útmutatókat is tartalmaz. Az Országos Mentőszolgálat szakemberei mindenkit arra bátorítanak, hogy töltse le és használja ezt az applikációt, hiszen ezzel könnyebben és hatékonyabban nyújthatunk segítséget.

Népszerűsítik az elsősegélynyújtást

A Magyar Vöröskereszt ezen a napon Kecskeméten rendezi meg az 52. Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntőjét. A megmérettetésen mintegy 300 résztvevő három korcsoportban – gyermek, ifjúsági, felnőtt – méri össze tudását. A felmenő rendszerű verseny célja, hogy az elsősegélynyújtás gyakorlati ismereteit népszerűsítse, és ösztönözze az embereket, hogy frissítsék tudásukat.

A megfelelő beavatkozás életet menthet

A Magyar Vöröskereszt működésének egyik alappillére az elsősegélynyújtás oktatása és népszerűsítése. A szervezet évente hozzávetőlegesen 1500 közösségi rendezvényt szervez, amelyeken mintegy 80 ezer ember vesz részt. Az elsősegélynyújtás fontosságát és alapvető ismereteit nem lehet eléggé hangsúlyozni – egy rosszullét vagy baleset esetén a megfelelő beavatkozás szó szerint életet menthet – tájékoztat a Magyar Vöröskereszt honlapja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában