Jóslat

2024.09.07. 12:11

Miskolc turizmusát romokba döntheti a Barlangfürdő leégése

Nehéz felocsúdni abból a sokkból, amit a tegnapi tűzeset okozott. Miskolc ikonikus épülete, egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, a Barlangfürdő a lángok martalékává vált. Ez nemcsak magánemberként érint meg mindenkit, hanem komoly hatással lesz a város vállalkozásaira is. Szendrei Mihályt a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület elnökét kérdeztük arról, hogy mit gondol a kialakult helyzetről.

Galambos Eszter

Leégett a tető

Fotó: Vajda János

A Barlangfürdő leégését a szakember az energiaválság idején tapasztalható állapothoz hasonlította, amikor is be kellett zárni a létesítményt, hozzátette azonban, hogy a mostani helyzet sokkal súlyosabb, itt nem lehet kinyitni az épületet egy döntéssel, rengeteg pénz kell majd a helyreállításhoz, ami több évig is eltarthat. 

IMG_5152
Ilyen állapotban van a medencetér a Barlangfürdőben
Fotó: Vajda János

„Jelenleg egy pánikállapot van és szinte sokkos a helyzet, ezért korai még bármiféle jövőbeli tervet és gondolatokat megfogalmazni. A Barlangfürdő a város turizmusának az életében az első számú, hiszen ez az egyik legvonzóbb, legnagyobb attrakciónk. Azt gondolom, hogy ha nincs Barlangfürdő akkor az olyan mintha a hévízi tavat elvennék Hévíztől vagy a Balatonnál lecsapolnák a vizet. Azt gondolom, hogy ez mindenképpen egy súlyos helyzetet teremt a város turizmusában.”

A foglalásokban komoly visszaesés várható

Szendrei Mihály példaként említi, hogy csak az energiaválság idején, amikor két hétre bezárt a Barlangfürdő, volt több olyan szálláshely, ahol kilencven százalékról tíz százalékra esett vissza a kihasználtság, azonnal. Ez a mostani egy teljesen új helyzet, ezért most még megítélni sem lehet, hogy mi lesz ennek a következménye. A miskolci szállásadókban és vendéglátósokban már most nagy az aggodalom, hogy a meglévő csoportok, akik le vannak kötve, azok meg fognak-e érkezni a városba, ha nincs Barlangfürdő.

sajtotajekoztato-09-aj
Szendrei Mihály
Fotó: Ádám János

„Olyan súlyos a helyzet, mintha megsemmisülne Miskolc turizmusa és azért itt bele kell gondolni abba is, hogy hány száz ember él ebből, hány vállalkozást, beszállítót érint és milyen hatással van akár a város adóbevételeire is.” 

- fogalmaz a turisztikai szakember

Összefogásra lesz szükség

Úgy gondolja egyelőre mindenki sokkos állapotban van és egyértelműen kritikus a helyzet, ennek ellenére bizakodik abban, hogy egy városvezetéssel, szakmával és civilekkel közös lobbitevékenységgel, azonnali forrásszerzéssel, a helyzet viszonylag rövid időn belül orvosolható.

„Nagyon bízom benne, hogy mihelyt kiértékeljük a helyzetet, rögtön arra helyezzük majd a fókuszt, hogy mi a megoldás, hiszen ebből a helyzetből valahogy ki kell jönni. Ilyenkor kell igazán arra koncentrálni, hogy milyen lehetőségeink vannak és ebből a helyzetből úgy kijönni, hogy középtávon, belátható időn belül, akár jobban jöjjön ki Miskolc, mint amilyen helyzetbe jelenleg került.”

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában