Programajánló

2 órája

Miskolci hírességek nyomában járnak

A Szinva Örökségi Napok elnevezésű program olyan sétákról szól majd, ahol mindenféleképpen érdekességek hangzanak el a vármegyeszékhelyről.

Boon.hu

A lillafüredi Palotaszállóról is beszél majd a túravezető

Fotó: boon

A Szinva városának legendás helyeit, kiemelkedő építészeti, kulturális, szakrális és természeti értékeit ismerhetik meg az Örökség Séták során a látogatók Fedor Vilmos, a Szinva Örökség Alapítvány létrehozója kalauzolásával. Számos helytörténeti kötet írója, aki évtizedek óta kutatja a város elfeledett legendáit kalauzol majd Miskolc legszebb helyein értékes tudást is átadva. A programok ingyenesek, némelyek regisztrációhoz kötöttek. Az útvonalak és az időpontok a következők:

Szeptember 21. szombat

Miskolci legendák

Indulás: 10 óra

Találkozás: Lillafüreden az utolsó magyar polihisztor, Herman Ottó legkedvesebb otthonának, a Peleháznak az udvarán.

A séta során a résztvevők megismerkedhetnek Miskolc legszebb városrészének csodáival, az ország első klimatikus gyógyhelyének látnivalóival, a Hotel Palotával és annak függőkertjével, ahol József Attila talán legszebb versét, az Ódát írta. Megnézhetik az ország legnagyobb vízesését, és a sétát követően, ha kedvük van, csónakázhatnak az ország első völgyzáras taván, a Hámori-tavon. Megsimogathatják Lutra szobrát, megnézhetik a legendás erdei vasút lillafüredi pályaudvarát. És persze a vezető olyan legendákat mesél, melyekben életre kelnek messzi múltban élt emberek, kultúrtörténeti jelentőségű események, az ikonikus film, a Meseautó szereplői, vagy az egykori írótalálkozó résztvevői.

A séta időtartama max. két óra, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni név és létszám megadásával a [email protected] e-mail címen lehet. Maximális létszám 30 fő.

Séta útvonala: Herman Ottó Emlékház – Erzsébet sétány – István cseppkőbarlang - Kisvonat állomás – Lutra szobor – Függőkert – Vízesés – József Attila és Herman Ottó szobra – Anna barlang - Felsőhámor, Kohászati Múzeum.

TT20050416_125
Nagyon régi sírok találhatók a temetőben
Fotó: Tóth Tibor

Szeptember 22. vasárnap

Indulás: 16 óra

Találkozás: a belvárosban, az utolsó magyar polihisztor, Herman Ottó szobránál.

A séta során a résztvevők megtekintik a város első iskoláját, felkeresik az Avasi műemlék református templomot, a sírkertben olyan legendás magyarok síremlékét, mint a szabadságharc miniszterelnöke, Szemere Bertalan, a híres színészdinasztia alapító Latabár Endre, a kétszáz éves miskolci színház első direktóriumának tagja, Szrogh Sámuel vagy a szabadságharc parlamenti jegyzője, Palóczy László. A résztvevők soha nem hallott titkokat tudhatnak meg a város életéből, és a sétát vezető segítségével eljuthatnak olyan helyre is, ahol talán csak képzeletükben jártak.

A séta időtartama: másfél óra. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni: név és létszám megadásával a [email protected] e-mail címen lehet. Maximális létszám 30 fő.

A séta útvonala: Herman Ottó szobor „öreg múzeum” - Palóczy emlékmű – Avasi műemlék templom és temető – Latabár síremlék – Harangtorony – Szemere Bertalan síremléke.

Szeptember 27. péntek

Virágos Miskolc a Szinva partján

Garantált városnéző séta a turizmus világnapja alkalmából

Indulás 10.00

Szervező: MIDMAR Kft.

Idegenvezető: Kupcsik Sarolta

További információ: hellomiskolc.hu

Szeptember 28. szombat

Miskolc éltető forrása, a Szinva

Indulás 14.00

Séta útvonala: Herman Ottó Emlékház – Erzsébet sétány – István cseppkőbarlang - Kisvonat állomás – Lutra szobor – Függőkert – Vízesés – József Attila és Herman Ottó szobra – Anna barlang - Felsőhámor, Kohászati Múzeum

Idegenvezető: Tóth-Bodnár Krisztina

Séta időtartama: egy és háromnegyed óra

További információ itt olvasható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában