Tűz után

2024.09.11. 07:04

Miskolctapolca Barlangfürdő: így akarják megmenteni a tűz után

Tóth-Szántai József, Miskolc leendő polgármestere csütörtökön személyesen tárgyal Nagy Márton gazdasági miniszterrel. A téma, hogyan építsék újjá a leégett Miskolctapolca Barlangfürdőt.

Szaniszló Bálint

Ekkora lánggal égett pénteken este a Miskolcapolca Barlangfürdő

Fotó: Vajda János

Alig hamvadt el a parázs a Miskolctapolca Barlangfürdőt pusztító tűz után, már a károk felszámolása, az újjáépítés lett a központi téma. 

Miskolcapolca Barlangfürdő, tűz
A Miskolcapolca Barlangfürdő teteje teljesen leégett
Fotó: Vajda János

Veres Pál és Tóth-Szántai József, Miskolc leköszönő és jövendőbeli polgármestere közösen jelentették ki, hogy a fürdőkomplexum lángok martalékvá vált részét a lehető leghamarabb újjá kell építeni. Ehhez az épület biztosításából számítanak bevételre, de biztosan szükséges lesz további külső források bevonása.

Az első a Miskolctapolca Barlangfürdő állagmegóvása

A lángok elfojtását és az utómunkálatokat követően kezdődhetett meg a tűzvizsgálói munka. Már a tűz másnapján olyan információhoz jutott a boon.hu, hogy a katasztrófavédelem tűzvizsgálójának elsődleges tájékoztatása szerint, a Barlangfürdőben pusztított tűz oka elektromos zárlat, mely egy teraszon lévő kültéri lámpánál keletkezett. A részletes tűzvizsgálatot és a kárfelmérést végző szakember szeptember 10-én érkezett a fővárosból, az általa készítendő szakvélemény birtokában lehet dönteni a továbbiakról.  

Az bizonyos, hogy az első és legfontosabb feladat az állagmegóvás. A tetőszerkezet égett le, tehát egy olyan ideiglenes megoldást kell találni, amely megvédi a fedél nélkül maradt épületet az időjárás viszontagságaitól.

Összefogás az újjáépítésért 

A miskolciak már számtalanszor bizonyították, hogy készek és képesek összefogni a bajban. Ha visszaemlékezünk a huszonhét évvel ezelőtt a Deszkatemplomot elpusztító tűz utáni összefogásra, akkor biztosak lehetünk ebben.  

A tűzeset után számos megkeresés érkezett a városházára vállalkozóktól, civilektől, miskolciaktól, hogyan tudnák támogatni a fürdő mielőbbi helyreállítását. Voltak, akik kétkezi munkájukat, szakértelmüket ajánlották fel az újjáépítéshez. 

 

Veres Pál és Tóth-Szántai József egyeztetett a számlanyitásról és a további teendőkről
Forrás: Fecebook

"Folyamatosan érkeznek a jelzések magánemberektől, cégektől, más városok és más fürdők vezetőitől, hogy szeretnének segíteni a Barlangfürdő újjáépítésben - fogalmazott Veres Pál polgármester. 

Tóth-Szántai Józseffel, Miskolc következő polgármesterével egyetértésben létrehoztunk egy számlaszámot, amelyen a város fogadni tudja az újjáépítéshez érkező felajánlásokat.

"A számlaszám működik, én már utaltam is rá 100 ezer forintot."

Tárgyalás a miniszterrel 

Tóth-Szántai József, Miskolc megválasztott polgármestere már a tűz estéjén a helyszínen volt és - mint elmondta - a kormány illetékes tagjaival azonnal felvette a kapcsolatot.  

Tóth-Szántai Jószef telefonon egyeztetett a gazdasági miniszterrel
Forrás: Facebook

Szeptember 9-én, hétfőn már arról beszélt a boon.hu-nak a város leendő vezetője, hogy aznap délután telefonon egyeztetett Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterrel, akitől kormányzati segítséget kért a leégett tetőszerkezet újjáépítéséhez. Hozzátette: 

Csütörtökön (szeptember 12-én - a szerk.) személyesen folytatjuk a megbeszélést.

A telefonos egyeztetés után a Nemzetgazdasági Minisztérium is adott ki közleményt, amelyben Európában egyedülállónak, nemzetközi relevanciával rendelkezőnek nevezték a Miskolctapolca Barlangfürdőt, amely  "hatalmas kincs a városnak és a térségnek, egyúttal Magyarországnak is kiemelkedő turisztikai attrakciója." Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt is közölte:

A károk felmérése jelenleg is zajlik, azok feltehetően igen jelentős mértékűek. Kárt szenvedett a térség egyik legfontosabb turisztikai szolgáltatója, és vele együtt a munkavállalók és családjaik is, ezért a kormánynak segítenie kell a minél gyorsabb újjáépítést.

Az Barlangfürdő újjáépítéséhez létrehozott számla 

Számlavezető bank: OTP  

Számlatulajdonos neve: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata  

Számlaszám: 11734004-15472009-14920004 

Ha valaki külföldről szeretne segíteni, ezt az IBAN számot használhatja: HU73 1173 4004 1547 2009 1492 0004

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában