Anno

2024.09.14. 10:00

A patakba dobták az elhullott állatokat Görömbölyön?

Egy olvasói levelet közölt 70 évvel ezelőtt az Észak-Magyarország, érdekes olvasmány.

Baromfiudvarban

Forrás: shutterstock

Fotó: sergey kolesnikov

A második világháború előtti évekre utal 1954. szeptember 18-i számában, azaz 70 évvel ezelőtti cikkének elején az Észak-Magyarország. Mint egy leközölt olvasói levélben olvasható, egy-egy baromfivész akkortájt egész megyék állatállományát kipusztította. "Állami segítség hiányában a falusi lakosság az ősi babonához folyamodott a vész ellen" - olvasható az olvasói levélben. A levélíró kifejtette, a háború után a "népi demokrácia" gondoskodott arról, hogy a baromfivész ne fertőzhesse végig a környező helységeket, ha valahol felütötte a fejét. Ingyenes állatorvosi kezelést biztosított a baromfi tulajdonosoknak, ezért egyre ritkábban fordultak elő egész községeket érintő járványok. 

Hat tyúkot halászott ki a patakból

"Gondatlanságból, nemtörődömségből azonban, egyesek még mindig sok kárt okoznak. Ahelyett, hogy elhullott állataikat elásnák, behajítják a patakba, és ezzel továbbterjesztik a ragályt, így volt ez egy hónappal ezelőtt Görömbölyön is - írta a levélíró 70 évvel ezelőtt -  A községi tanács sajnos nem figyelt fel erre, pedig igen sok udvarra emiatt terjedt ki a ragály. Hat tyúkot magam halásztam ki a patakból, és ástam el, hogy megakadályozzam a ragály terjedését" - olvasható Z. Burján István levelében. A cikk némi bepillantást ad a városrész 70 évvel ezelőtti állapotára. Érdekes az is, hogy községként emlegeti, holott Görömböly 1950 óta Miskolc része.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában