boon.hu video

22 órája

Retro Gyűjtemény nyílt Arnóton (fotók, videó)

Ünnepélyes keretek között adták át szeptember 18-án szerdán Arnóton, az öt elemből álló tájházi komplexum utolsó három egységét.

Galambos Eszter

Retro Gyűjtemény átadási ünnepsége Arnóton. A képen: Üveges István polgármester, és Bánné Gál Boglárka vármegyei közgyűlés elnöke

Fotó: Vajda János

A Petőfi Sándor utca 60 szám alatti tájházi ingatlanban helyet kapott egy Retro Kiállítás, az úgynevezett Jelenkori Fotógyűjtemény valamint a filagóriában régi mezőgazdasági gépek és falusi portákon egykor használatos eszközök. 

Az átadási ünnepségen Dr. Üveges István polgármester, köszöntője után rátért arra hogy a tájházi ingatant eredetileg az óvoda bővítéséhez vették meg, de aztán a tervek másképpen alakultak. Így 2019 októberében immár tájházként nyitották meg az ingatlan első részét. Majd 2023-ban átadták a Helyi Értékek Bemutatótermét. Ekkor került be négy érték Arnótról a vármegyei értéktárba, ez pedig a borsodi lakodalmas fonott kalács, a borsodi májuskosár, a gyurgyalag madár és az evangélikus templom és rokokó oltár. Most három új elemmel bővült a gyűjtemény. 

Ilyen ötös elemből álló kiállítás Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyében az én tudásom szerint nincs még egy. Arra törekedtünk, hogy a kezdetektől a jelenkorig bezárólag mindenünket amink van be tudjuk mutatni azért, hogy az utókor is meg tudja majd a kiállítást tekinteni

 - hangsúlyozta a polgármester.

Majd köszönetet mondott Darnyiné Kövesdi Erzsébetnek, aki nélkül ezek a kiállítások nem jöhettek volna létre, mert hiába volt az ötlet és a pályázatok, a gyűjteményi anyagot a nyugalmazott önkormányzati munkatárs segítségével tudták létrehozni. 

Arnóton mindig történik valami

Bánné dr. Gál Boglárka a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke beszédében méltatta a kezdeményezést és külön kitért Arnót város polgármesterének közösségépítő munkájára: 

Arnóton mindig történik valami, ha nem is minden héten, de majdnem minden hónapban történik valamilyen értékmentő, értékmegőrző tevékenység, amiről azt gondolom, hogy egy nagyon jó és nagyon nemes dolog a település életében. Elsősorban polgármester úrnak köszönhető az a közösségépítő tevékenység is, ami az elmúlt időszakban Arnót településen felépült

 - mondta el az elnök.

Külön kiemelte, hogy kevés olyan kistelepülés van, amelynek ennyi értéke szerepel a Megyei Értéktárban. Majd hozzátette, hogy a rendezvények alkalmával mindig nagyon sokan vannak, sok az érdeklődő. Egy-egy eseményre nagyobb közösségek mozdulnak meg. Bánné dr. Gál Boglárka reményét fejezte ki, hogy ez továbbiakban is így marad és nem csökken majd a település aktivitása. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában