boon.hu video

12 órája

Rá sem lehet ismerni a Rockwell épületére az Egyetemvárosban - képek, videó

Egészen a szerkezetéig bontják vissza a hat évtizede épült egyetemi menza épületét. A földszintjén működő Rockwell is teljesen új külsőt és belsőt kap.

Szaniszló Bálint

Zajlik a Rockwell felújítása a Miskolci Egyetemen

Fotó: Vajda János

Augusztusban jelentette be a Miskolci Egyetem hallgatói klubja, a Rockwell üzemeltetője, hogy "egy korszak lezárul, ugyanis eljött az idő, hogy az épület egy teljesen új külsőt és belsőt kapjon. Bízunk abban, hogy a felújítás után még sok éven keresztül a hétvégék közösségi helyszíne lesz az egyetemi klub." A boon.hu azt is megtudta, hogy az átépítés befejezéséig más helyszínen működik majd a Roki.  

rockwell
Már betonoznak a Rockwell épülete környékén
Fotó: Vajda János

Mint írtuk, 2023-ban dőlt el, hogy a Rockwell Klubot is magába foglaló egyetemi éttermet és környezetét teljesen megújítják. A kivitelezésére kiírt pályázatot a miskolci Peka Bau Kft. nyerte meg, nettó 3,3 milliárd forint ellenében. A projekt összesen 5536 négyzetméter alapterületet érint, magába foglalja az egyetemi étterem és hallgatói klub épületének, illetve a környezetének teljeskörű felújítását.

Járható teteje is lesz a Rockwell Klubnak 

Az egyébként 1966-ban átadott épületegyüttes két emeletes. A megújuló épületben többek közt étterem, irodák, konferencia terem és irodák kapnak helyet. A meglévő épület tartószerkezeti rendszerét csak a szükséges mértékben alakítják át. A szerkezetig történő visszabontás és szükséges szerkezeti megerősítések után az épület új külső héjat kap. A közösségi térhez kapcsolva vasbeton szerkezetű, járható tetővel rendelkező külső büfé épül.

Hővisszanyerős lesz a légkezelés 

A létesítményben új épületgépészeti rendszert alakítanak ki, az épület tetejére napelemes rendszer készül. A víz, szennyvíz, csapadékvíz, oltóvíz ellátás is új rendszert kap. A szellőzést hővisszanyerős légkezelőgépekkel oldják meg. Mindezek mellett a világításhoz LED-es lámpatesteket helyeznek el, a hőközpont is teljesen megújul. 

Az észak-nyugati oldalon a hallgatói klub közvetlenül kapcsolódik az épület előtti 2200 négyzetméteres burkolt térhez. A kialakítandó gyalogos utak átszövik majd az épület körüli tereket, a tervek szerint ezek egyike adja az épület előtt kiemelve a konferencia tér külső teraszát. 

Ha minden a tervek szerint halad, egy éven belül befejeződhet a munka, amire minden esély megvan, hiszen az építők "rohammunkában" láttak hozzá a bontáshoz. Ma már rá sem ismernénk a Rockwell Klub épületére a Miskolci Egyetemváros területén. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában